Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Deset najkorisnijih stranih vina za vruće ljeto

vina-uvozna-ljeto

Skoro svi hrvatski ugostitelji, osobito oni na moru, znaju da strani gosti u srpnju i kolovozu najčešće naručuju lokalno, bijelo i svježe vino, što se u Istri, na Kvarneru kao i u Zagrebu, prevodi kao malvazija, a u Dalmaciji kao pošip i malvazija (s tek nešto debita). Logično je da stranci žele piti lokalno.

Međutim, bilo bi logično da Hrvati žele probati nešto novo, drukčije i manje poznato. Stoga smo sastavili listu deset najkorisnijih uvoznih vina koja se mogu nabaviti u Hrvatskoj. Superlativ najkorisniji odnosi se na dobru vrijednost za novac, te na gastronomsku i klimatsku funkcionalnost; u ovo doba godine ne možemo preporučivati amarone ili shiraz iz Barosse. Neka od vina s liste najkorisnijih mogu se nabaviti jedino kod uvoznika. Njihova kvaliteta vrijedi taj dodatni napor.

1. Silvio Carta Vernaccia di Oristano Riserva 2003, Sardinija

vernaccia-oristano

Ovaj nefortificirani sardinijski monstrum s 18 posto alkohola najuzbudljivije je novo vino koje smo probali ove godine. Premda na web stranici vinarije Silvio Carta piše da ga treba piti na sobnoj temperaturi, ono je mnogo bolje hladno. Bouquet je toliko snažan i bogat da ništa ne gubi boravkom u hladnjaku, dok su okusi marcipana, meda i suhog voća još naglašeniji na niskoj temperaturi. Gastronomski gledajući, Vernaccia di Oristano ponaša se kao vrhunski sherry, pa jako voli pršut, tvrde sireve i, naravno, foie gras. Oko 250 kuna, 98/100 bodova (uvoznik Vivat)

2. Leo Alzinger Gruner Veltliner Muhlpoint Smaragd 2016, Wachau

alzinger-muhlpoing

Dakle, Leo Alzinger jedan je od najvažnijih vinara iz Wachaua, gruner veltliner je najvažnije austrijsko grožđe Muhlpoint je prestižni položaj a smaragd je oznaka za najvišu kategoriju wachauskih vina. Ovo nevjerojatno mineralno i kremasto vino spada među najbolje vrijednosti za novac koje možete zamisliti. Probajte uz velike trilje ili šanpjera na gradelama. 130 kuna, 95/100 bodova (uvoznik Hidden Wines)

3. M de Minuty 2017, Provansa

minuty-m

M de Minuty uvjerljivo je najbolja vrijednost za novac, među svim francuskim roseima u Hrvatskoj. M de Minuty tipični je predstavnik moderne Provanse, kako zbog relativno blijede boje, tako i zbog čistih, oštrih a opet elegantnih okusa i mirisa. Početno vino obiteljske vinarije Minuty perfektno je za točenje na čaše u restoranima i barovima. Lijepo se slaže uz salate , piletinu s roštilja, male plave ribe, sushi ali i uz pizzu. 75 kuna, 88/100 bodova (uvoznik Pago Croatia)

4. Allart et fils Brut, Champagne

allart-fils-ID

Allart je najjeftiniji dobar šampanjac na hrvatskom tržištu. Ova relativno mlada kuća redovito isporučuje šampanjce puno karakternije od većine u kategoriji od 300 do 350 kuna. Allart ima velik, tamni voćni karakter, s naglašenim elementima crnog pinota i pinot meuniera. Odličan uz tartar od tune, ali i uz lakši roštilj. 217 kuna, 91/ 100 bodova (uvoznik Vivat)

5. Leo Alzinger Gruner Veltliner Frauenweingarten Federspiel 2016, Wachau

alzinger

Federspiel je niža kategorija vina od smaragda, ali i ovaj gruner veltliner spada. među bolja i ekspresivnija uvozna bijela vina koja se mogu nabaviti u Hrvatskoj. Naglašeno je svjež i mineralan, lagano zapapren te ide dobro uz kamenice, dagnje, dondole i riblji carpaccio. 83 kune, 90/100 bodova (uvoznik Hidden Wines)

6. Dr. Loosen Blue Slate Riesling 2016, Mosel

loosen

Jedno od najpopularnijih vina jednog od najvažnijih njemačkih vinara baš je tipični moselski rizling; visoke kiseline, nizak alkohol, puno preostalog šećera i fenomenalno bogat voćni bouquet: plavi sirevi, pašteta od foie gras, voćni deserti. Oko 150 kuna, 89/100 bodova (uvoznik Acrobat)

7. Planeta Grillo 2016, Sicilija

planeta-grillo-terebinto

Grillo je autohtono južnotalijansko groždje, a Planeta je najvažnija sicilijanska vinarija uopće. Planetin Grillo vino je zlatne boje i velikog tijela, idealno za moćnu plavu ribu poput tune ili za pečenu teletinu i govedinu. 98 kuna 87/ 100 bodova (uvoznik Miva)

8 i 9. Miraval 2017. i Whispering Angel, Provansa

miraval-2017-ID

whispering-angel-2016

Radi se o dva možda najpopularnija skuplja provansalska  rosea na svjetskom tržištu. Oba se vina , zbog suhoće i čistoće okusa, dobro slažu s puno različitih jela: od tartara od tune, vrhunskog sashimija i dobrog. sushija, preko salata do ribe i piletine na roštilju. 93/100, 150 kuna (Miraval, Vivat), 170 kuna 93/100 (Whispering Angle, Acrobat)

10. Mouton Cadet, Sauternes 2014.

mouton-cadet-sauternes-id

Ovo zaista lijepo, raskošno, hedonističko, jako botritiziran, bordoško vino briljantna je vrijednost za novac. Hrvati piju premalo slatkih vina. S ovim medeno-orašastim ali svježim vinom imaju priliku upoznati magiju Sauternesa bez i najmanjeg financijskog rizika. Oko 150 kuna, 92/100 (Pago Croatia).

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.