Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Alain Ducasse izgubio je koncesiju na čuveni restoran Jules Verne na Eiffelovom tornju

ducasse-jules-verne

Borba za koncesiju na prostor na Eiffelovu tornju trajala je mjesecima. S jedne strane bio je veliki pariški chef Alain Ducasse, s druge ništa manje cijenjeni chefovi Frederic Anton (Le Pre Catelan) i Thierry Marx ( Sur Mesure u pariškom Mandarin Orientalu). Bitka se vodila oko čuvenog restorana Jules Verne na Eiffelovom tornju, koji je Ducasse vodio deset godina, a zadnji je put na naslovnicama bio kad je francuski predsjednik Emmanuel Macron tamo na večeru odveo Donalda i Melaniju Trump.

Restoran Jules Verne je gradski prostor i jedna od najluđih lokacija na svijetu. Daleko od toga da je bio cijenjena gastronomska adresa. Godinama se mučio s reputacijom umornog luksuznog restorana koji se pretvara u zamku za turiste, kako je u jednoj pogubnoj recenziji napisala kritičarka The New York Timesa Ruth Reichl.

trump-ducasse- jules-verne
Pariška gradska uprava i Društvo za upravljanje Eiffelovim tornjem (SETE) u studenom 2017. raspisali su natječaj za koncesije na restoran Jules Verne koji se nalazi na drugom katu tornja, za Brasserie Le 58 Tour Eiffel na prvom katu i nekoliko manjih restorana, te za restoran u kojemu se hrani gotovo 350 zaposlenika Eiffelova tornja. Iza Alaina Ducassea je bila grupa Elior, multinacionalka specijalizirana za restorane i usluge, iza Antona i Marxa Eliorov konkurent Sodex Grupa u čijem je vlasništvu i Antonov Pre Catelan.

Prema odluci grada i SETE-a na idućih deset godina Jules Verne će preuzeti Frederic Anton. Učenik Gerarda Boyera i bivši chef de cuisine u Robuchonovom  Jaminu zadnju 21 godinu vodi Le Pre Catelan, “dragulj iz Bulonjske šume” koji od 2007. ima 3 Michelinove zvjezdice. Thierry Marx preuzet će brasserie le 58 Tour Eiffel i ostale restorane na tornju. Marx je radio u pariškom Tailleventu s chefom Claudeom Deligneom, a dvije zvjezdice je dobio za restoran obitelji Cazes u Gironde, i ponovno za restoran koji je 2011. preuzeo u pariškom Mandarin Orientalu.
Eiffelov toranj 2016. je na 5,9 milijuna posjetitelja napravio 39,9 milijuna eura prometa, čistog profita 5 milijuna eura. Ishod natječaja mogao bi, piše francuski Le Point koji je i objavio vijest pozivajući se na neslužbene izvore, mogao promijeniti pariški restoranski krajolik.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.