Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Arepe s čilijem i guacamoleom i Zmajsko Pale Ale za utakmicu Kolumbija-Engleska

U Venecueli i Kolumbiji arepe su kao kruh i jedu ih svaki dan. Prže ih od posebnog pretkuhanog kukuruznog brašna, ali razlikuju se u mnogim detaljima, od vrste kukuruza za brašno do dodataka s kojima se jedu. Najtipičnije su arepe samo od kukuruznog brašna ili one punjene sirom. Jedu ih kao sendviče s piletinom i chorizom, kao podlogu za guacamole i sir, s govedinom, sporo pečenom svinjetinom pa čak i s tartar biftekom. U čast utakmice Engleske i Kolumbije odabrali smo kolumbijske arepe s čilijem od mljevene govedine i vrlo aromatičnim guacamoleom. Poslužite ih s ribanim cheddarom i žličicom kiselog vrhnja. Uz ovu bombu okusa i pikantnosti odlično će ići čisti okusi i svježina Zmajskog Pale Alea. Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

zmajsko-pale-ale-ID

Gastropreporuka Pale Ale, bazično Zmajsko pivo, univerzalno je svježe pivo koje se fino slaže s pizzom i s burgerima, sa spring rollsima i s većinom wrapova, idealno za razna peciva, sendviče sa sirom i kombinacije žitarica i pikantne govedine

Arepe s guacamoleom i čilijem

arepe-cili-guacamole

 

Sastojci
Za arepe

  • 1 šalica brašna za arepe (pokušajte ga zamijeniti instant palentom jer kukuruzno brašno mora biti predkuhano ili običnim kukuruznim brašnom)
  • 1 šalica mrvljene slane ricotte ili ribane mozzarelle
  • 1 šalica i 2 žlice vode plus 2 tablespoons water
  • 1/4 šalica ulja

Za chili

  • 1 žlica ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 4 režnja češnjaka, usitnjena
  • 250 g mljevene govedine
  • 1/4 šalice kečapa
  • 1/4 šalice goveđeg temeljca
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica čili praha ili više ako želite
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 žličice slatke mljevene paprike
  • sol i papar

Za guacamole

  • 2 zrela avokada
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 1 režanj češnjaka, usitnjen ili zdrobljen u pastu s pola žličice soli
  • 1/2 žličice soli
  • 4 žličice svježeg soka limete
  • 1/2 žličice mljevenog kumina
  • 1 ukiseljeni ili svježi jalapeño
  • 3 žlice svježeg korijanderova lišća

Napravite guacamole. Očistite avokado i stavite meso u zdjelu. Zgnječite vilicom pa umiješajte luk, pastu od češnjaka, sok limete, kumin, čili i korijander. Guacamole možete napraviti dva sata ranije. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak.

Napravite arepe. U zdjeli pomiješajte kukuruzno brašno, sir i malo soli, pa umiješajte vodu. Miješajte da se sve spoji.

Pustite da stoji dok se sva tekućina ne upije i dok ne dobijete tijesto. Trebat će oko 2 minute.

Od tijesta napravite kuglice pa ih spljoštite dlanovima, neka budu 5 milimetara debele i 6 centimetara u promjeru. Lagano pritisnite rubove da eliminirate pukotine.

Radnu površinu prekrijte papirom za pečenje. Diskove od brašna složite na pleh.

U velikoj debeloj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad počne cvrčati ispržite arepe, po dvije u turi. Pržite ih s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Za svaku turu trebat će vam 10-tak minuta.

Višak ulja ocijedite na kuhinjskom papiru.

Napravite chili. U velikoj dubokoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Pržite luk dok ne omekša oko 5 minuta. Dodajte češnjak pa pržite još 1-2 minute.

Dodajte mljevenu govedinu i pržite dok ne potamni, trebat će oko 10 minuta. Dodajte kečap, temeljac, šećer, čili, kumin i papriku. Kad zakuha smanjite vatru i pustite da se krčka 30 minuta. Posolite i popaprite.

 

KOLUMBIJA-ENGLESKA 4:5

ŠVEDSKA-ŠVICARSKA 1:0

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.