Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Roko Bekavac je za Štoriju sastavio najambicozniju vinsku listu u Dalmaciji

bekavac-pazanin-storija

Krajem kalendarskog proljeća na splitskoj se Rivi u jednom od podruma Dioklecijanove palače otvorio lijepo uređen restoran Štorija, kojeg vode chef Ivan Pažanin i sommelier Roko Bekavac. U Štoriji još nismo stigli jesti, ali smo vidjeli njenu vinsku kartu koja je u pojedinim segmentima impresivna, u koja je apsolutno najambicioznija u Dalmaciji.

Gospodin Bekavac, nositelj titule Certified Sommelier pri važnoj svjetskoj instituciji Court of Master Sommelier, prikupio je jednu od najjačih kolekcija šampanjaca koje smo vidjeli u Hrvatskoj. Štorija dakle drži i Cristal i Krug i Pol Roger Winston Churchill i Bollinger Grande Année i Heidsieckov Blanc de Millenaires iz 1995. godine, ali i niz growers šampanjaca poput Larmandier Berniera i Lahartea.

storija3

Najvažniji klasici tog presudno značajnog šampanjskog žanra, Selosse i Agrapart zastupljeni su s punih pet etiketa.

Briljantnoj Bekavčevoj šampanjskoj selekciji treba još dodati par dobrih vina iz Alto Adigea, popularnu Marinu Cvetić iz Abruzza, dva formata Joh. Jos. Prümova rizlinga iz Mosela, nekoliko finih bijelih i crnih burgundskih buteljki, par Simčičevih Opoka te skoro sva važnija dalmatinska vina, uz solidan izbor istarskih. Jedino je neobično što su narančasta vina iz Collia zastupljena samo s dvije Podveršičeve etikete: nema ni Gravnera ni Radikona ni La Castellade. Na čaše se toči ukupno 25 vina.

jacques-selosse-vo

Barska je lista još bogatija od vinske (ne računajući zaista jedinstvenu ponudu šampanjaca). Barska lista počinje s već vrlo popularnim zagrebačkim ginom Luftbremzer, pa se nastavlja sa sedam britanskih ginova, četiri američka uključujući Aviation, četiri njemačka i još nešto belgijskih, japanskih, nizozemskih, francuskih, finskih i španjolskih ginova. Među grapama ističu se Gaja i Nonnino, dok je rumova više od dvadeset. Whiskya i whiskeya je pak šezdesetak, uključujući i Lagavulinov Distiller Edition, što sve čini Štoriju jednim od najboljih whisky barova u Hrvatskoj uz rovinjski Adriatic i zagrebački Aperitivo.

Izvanredna šampanjska lista, vrlo dobra vinska lista te opsežna ponuda jakih pića, definiraju Štoriju kao jedan od najambicioznijih lokala u Dalmaciji. Vrlo brzo ćemo izvijestiti kako se ondje kuha.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.