Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Utakmica Japan-Senegal idealan je povod za hrskave gyoze sa svinjetinom

zmajsko-gyoza-g

Sočna, dobro začinjena svinjetina, slani kupus, hrskavo i meko tijesto, reski umak. Čini se da gyoza, izvorno kinesko tijesto punjeno mesom koje se na Zapadu proslavilo s japanskom kuhinjom, objedinjuje sve što trebamo kao comfort food za gledanje utakmice Japana i Senegala. Treći put zaredom kao idealno pivo uz naše nogometne recepte pokazala se Zmajska Jam session IPA. Riječ je o najnovijem pivu Zmajske pivovare napravljenom od pšeničnog i ječmenog slada, tako da spaja svježinu pšeničnog piva, odlično za začinjenu hranu i lagano tijesto, s gorčinom IPA-e koja ofsetira masnoću.  Ostale nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

zmajsko-jam-session-ipa-id

Gastropreporuka Zbog kombinacije naglašene svježine i zaista osjetne citrusne gorčine, Jam Session se prirodno slaže sa svim masnijim jelima koja ne sadrže crveno meso. Ona se može jako dobro i jako puno piti uz pohanu piletinu, zagrebački odrezak, različite sendviče s maslacem, majonezom ili kajmakom, pržene srdele i gavune, pa čak i uz teletinu na žaru.

Gyoza

500 g mljevene svinjske vratine
1 žlica krupne soli
1 žlica bijelog papra
3 režnja češnjaka, sitno sjeckanog
1 žličica đumbira, sitno sjeckanog
3 cijela mlada luka, sitno nasjeckana
2 žličice šećera
40-50 listića tijesta za zamatanje (prodaju ih u azijskim dućanima)

Za umak

  • 1/2 šalice rižinog octa
    1/4 šalica sojinog umaka
    2 žličice ulja od čilija

U zdjeli pomiješajte kupus i pola žličice soli, pomiješajte. Prebacite u gusto cjedilo i stavite iznad zdjele. Neka stoji 15 minuta na sobnoj temperaturi .

Kupus stavite u sredinu kuhinjske krpe, spojite krajeve krpe. Zavrnite krpu i iscijedite što više tekućine iz kupusa. Bacite tekućinu.
U velikoj zdjeli pomiješajte svinjetinu, ocijeđeni kupus, preostalu sol, bijeli papar, češnjak, đumbir, luk i šećer, mijesite rukama dok ne dobijete homogenu masu, mora biti ljepljiva. Ispržite na tavi na umjerenoj vatri. Probajte, dodajte soli ili papra ako treba.

Pripremite zdjelicu s vodom i čistu krpu za brisanje ruku, zdjelu s mješavinom za punjenje i tijesto za zamatanje pokriveno plastičnom folijom.

Jedan listić tijesta stavite na dlan, na njega u sredinu stavite 1-2 žličice mesa, prstima lagano smočite rubove tijesta vodom. Obrišite slobodnu ruku.
Polako spajajte rubove tijesta u oblik polumjeseca, kad ste spojili rub još ga jednom presavijte. Gotove gyoze stavite na pleh prekriven papirom za pečenje.

Ako gyoze trebate za kasnije, stavite ih u zamrzivač. Za utakmicu, u woku ili velikoj tavi zagrijte
U woku ili velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte gyoze u jednom sloju i zapržite ih. Povremeno protresite tavu da se odlijepe od dna. Pržite ih 1,5 minuti, da na dnu dobiju zlatnosmeđu boju.

Pojačajte vatru, dodajte pola šalice vode i poklopite. Neka se kuha na pari 3 minute. Otklopite i nastavite kuhati, često protresajte tavu da se gyoze ne lijepe za dno, ili ih pažljivo odvojite lopaticom. Kad sva voda ispari, pustite da se gyoze zapeku još dvije minute.

Stavite gyoze na tanjur, prženom stranom prema gore. par sekundi zapeku
Napravite umak. U zdjelici pomiješajte rižin ocat, sojin umak i ulje čilija.

Gyoze možete poslužiti s tanko rezanim kupusom, ili posuti sitno sjeckanim vlascem.

 

ENGLESKA-PANAMA 6:1

JAPAN-SENEGAL 2:2

POLJSKA-KOLUMBIJA 0:3

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.