Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Marokanske mesne okruglice gotove su za pola sata i idealne za nogomet i porter

marokanske-kefte-porter

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu danas igraju reprezentacije Portugala, Maroka, Irana, Španjolske, zemalja velikih kulinarskih tradicija. Ovoga puta odabrali smo marokansku kuhinju, jer smo usred ljetne sezone i u špici su lokalno povrće i začinsko bilje koje se obilato koristi u bliskoistočnim jelima, a zadnjih godina sve su dostupniji i specifični sastojci i začini za ta jela.

Marokanse kefte, kofte ili jednostavno ćufte, pikantne su mesne okruglice koje se obično peku na ražnjićima ili kuhaju u glinenim posudama u umaku od rajčia. Kefte su egzotično, jednostavno jelo koje možete pripremiti i unaprijed jer se ne moraju poslužiti ljute. Napravljene kao ražnjići, idealno s u malo jelo za gledanje utakmice uz pivo, jer se poslužuju uz pita kruh i razne umake. Možete ih napraviti i od piletine, s istim začinima i eksperimentirati s mješavinom mesa.  Uz kefte smo odabrali Zmajsko Porter, koji će svojom slatkoćom i notama kave odlično zaokružiti začine i ljutinu u mesu. Ostale nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

zmajsko-porter-id

Gastropreporuka Zmajsko Porter može se piti uz sve moguće kvalitetne kobasice, uz meso s roštilja ali i uz pikantna, ljuta ili kiseloslatka azijska jela jer baršunasta tekstura i dodir slatkoće u pivu ublažavaju snagu čilija i orijentalnih začina .

Marokanske kefte

kefte

  • 450 g mljevene govedine i/ili janjetine, 10-20 posto masnoće
    1 luk srednje veličine, sitno nasjeckan
    2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
    2 žlice svježeg korijandera, nasjeckanog
    4 grančice mente, otrgnite listiće, nasjeckajte
    2 žličice crvene paprike
    1 žličice mljevenog kumina
    1 žličica soli
    1/2 žličice mljevenog crnog papra
    prstohvat kajenskog papra
  • pinjoli
    ulje

U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke.

Rukama izmijesite meso, luk, začinsko bilje i začine. Posolite koliko treba.

Oblikujte okruglice od mesa, nataknite ih na ražnjiće i ispecite ih u tavi, na jakoj vatri. Pazite da se ne prepeku i da ražnjići ne pocrne.

Kefte možete i zapeći na jakoj vatri pa dovršiti u pećnici na srednjoj temperaturi ili napraviti tajin verziju, tako da okruglice 30-40 minuta kuhate u glinenoj posudi, u umaku od rajčice. Gotove kefte pospite prženim pinjolima i poslužite.

Kefte možete poslužiti s raznim prilozima: grčkim jogurtom, ljutim umakom od rajčice, baba ganoushom, kuskusom ili humusom, s pita kruhom i salatom od sitno sjeckanih rajčica, korijandera, peršina, ljubičastog luka, paprike i krastavaca začinjene limunom ili dresingom sa sirupom od nara koji ponekad prodaju u trgovinama s istočnjačkom hranom.

 

PORTUGAL-MAROKO 1:0

URUGVAJ-SAUDIJSKA ARABIJA 1:0

IRAN-ŠPANJOLSKA 0:1

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.