Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako će izgledati Croatia: The Cookbook, najvažnija hrvatska kuharica u zadnjih 15 godina

croatia-cookbook

Dvije godine priprema, 36 kuhara i više od 160 recepata osnovna je statistika velike kuharice koju najavljuju Školska knjiga i urednik Mate Janković.

Knjiga Croatia: The Cookbook, u hrvatskom i engleskom izdanju, nedavno je poslana u tisak. Ideja knjige bila je obilježiti jednu od najdinamičnijih faza u povijesti hrvatskog restoranskog biznisa i predstaviti potragu za definicijom hrvatske kuhinje kroz recepte vodećih hrvatskih chefova.

mate-jankovic

Urednik knjige Mate Janković

Knjiga je bila najavljena za prošlu jesen, ali je priprema produljena zbog dizajnerskih rješenja. Urednik chef Mate Janković koncept je bazirao na istraživanjima, obnovi i interpetaciji hrvatskih tradicionalnih jela, namirnica, tehnika i praksi u gastornomiji. Ona je i neka vrsta rasprave o tome što je danas autentična hrvatska kuhinja. Svaki od 36 chefova sudjeluje sa četiri recepta, za predjelo, glavno jelo i desert. Korištenje lokalnih namirnica osiguralo je raznolikost receptura, a jedan od važnih faktora bila i primjenjivost recepata u kućnom kuhanju, jer nacionalna kuhinja nije autentična ako ne može postati dio svakodnevne kulture. 

U knjizi su među ostalima recepti Rudija Štefana, Davida Skoke, Andreja Barbierija, Priske Thuring, Deniza Zembe, Zdravka Tomšića, Danijela Đekića, Gorana Kočiša, Hrvoae Zirojevića, Ante Udovičića i Damira Modrušana. “Bez pristanka i angažmana chefova ništa od ovoga ne bi bilo moguće,” rekao je Mate Jankovi, “Zahvalan sam im na svemu što su učinili za ovaj projekt. ”  Jedan od razloga zašto je u knjigu uključeno toliko chefova je stvaranje scene. “Cilj mi je bio skupiti ljude sa sličnim stavovima o hrvatskoj gastronomiji i pozvati ih na razmjenu ideja, dijalog i promišljanje o trenutnom stanju, ali i budućnosti hrvatske gastronomije. Mislim da se kao grupa pojedinaca moramo složiti oko ključnih tema koje će definirati budućnost naše gastronomije. Upotreba lokalnih namirnica, suradnja sa lokalnim farmerima, reinterpretacja zaboravljenih jela, stvaranje autohtonog street fooda. Trenutno su to zadaci koje ova generacija rješava i mislim da će to biti njeno najveće naslijeđe…Mislim da nas čeka uzbudljiv period afirmacije naše kuhinje, i to će biti najveća ostavština ove generacije.”

Jankovićev intervju o knjizi  Croatia: The Cookbok možete pročitati OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.