Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Agrapartovi šampanjci jednako su veličanstveni kao Salon ili Clos de Mesnil. I neusporedivo jeftiniji

plavi-podrum-agrapart

Jako volimo šampanjce napravljene isključivo od chardonnaya (blanc de blancs). Kombinacija mineralnosti, fokusa, brutalnih kiselina i onog jedinstvenog melangea citrusa i kremoznosti čini, uostalom, Salon i Krugov Clos de Mesnil nekima od najvećih šampanjaca uopće. Na drugoj, blažoj strani interpretacije bijelog grožđa u Champagni stoji raskošni i elegantni Taittingerov Comtes de Champagne. Agrapartova su vina pet do šest puta jeftinija od Salona ili Clos de Mesnila.

Pa ipak, poslije nedavnog tastinga u Plavom podrumu, nismo sigurni da su i manje impresivna. Agrapart je šampanjerija iza Avizea, jedne od prijestolnica chardonnaya u Champagni. Vinarija je osnovana 1894. godine a unatrag tri desetljeća vodi je Pascal Agrapart, čovjek koji je od obiteljskog prezimena stvorio jedan od najuglednijih brendova šampanjca.

Dovoljno je reći da Agrapart spada među samo devet šampanjskih kuća, kojima La Revue du Vins de France dodjeljuje tri zvjezdice skupa s Krugom ili Selosseom. Agrapart posjeduje 10 hektara vinograda, klasificiranih kao gran cru. Većina vinograda je pod chardonnayom, ali zanimljivo je da uzgajaju i stare šampanjske sorte, pa jedan od njihovih cuveaa sadrži i pinot meslier i pinot blanc.

Ukupna Agrapartova proizvodnja ne prelazi 70 tisuća buteljki, a cijene se načelno kreću između 50 do 150 eura po boci, zavisno o cuveeu. Vinogradi se, naravno, obrađuju ekološki, vina fermentiraju s prirodnim kvascima te odležavaju u starim bačvama od 600 litara, a zatim provode tri i pol do šest godina u boci. Remouage (okretanje boce u podrumu) i danas se obavlja ručno, a buteljke se degoržiraju 60 dana prije odlaska na tržište. Dosagei su uglavnom niski, od 7 grama za bazičnu liniju 7 crus, do 4 grama za vintage šampanjce, s tim da se Venus pušta u prodaju kao brut nature.

U četvrtak smo u Plavom podrumu probali tri Agraparta. Bazična linija 7 crus u kojoj je i 10 posto crnog pinota, voćno je, precizno, čisto, prilično bogato vino, koje nadmašuje skoro sve velike šampanjske marke u tom rangu cijene (do 50 eura) osim Bollingerova Special Cuveea.

agrapart-terroirs

Terroirs sadrži chardonnay iz Avizea, Cremanta , Ogera i Oyria, iz dvije uzastopne berbe. AgrapartTerroirs koji smo probali apsolutno je senzacionalan. On je toliko intenzivan u svojoj teksturi, strukturi,mineralnim okusima i cvjetno voćnima aromama, da svijetli kao moćan reflektor u potpunom mraku. Uz to, fenomenalno se slaže s hranom: svaki gutljaj Terroirsa tražio je zalogaj vrhunske ribe i škampa, a onda okus hrane zahtijeva još jedan gutljaj Terroirsa, koji ionako izvrsna jela čini još plemenitijim zaokruženijim.

Naposljetku, Agrapart Mineral je, naravno, mineralno vino s oznakom berbe, u ovom slučaju 2010, napravljeno od starih loza iz Avizea i Cremanta, i odležano pet godina na kvascima. Mineral je vjerojatno kompleksniji od Terroirsa, sa zanimljivim bademasto gorkim aftertasteom i s puno slojeva aroma u bouquetu, ali sasvim sigurno nije intenzivniji ni mineralniji, neovisno o imenu. Svejedno, radi se o još jednom briljantnom šampanjcu kojeg se dugo pamti.  Agrapartove šampanjce, baš kao i Drappierove, u Hrvatsku uvozi zadarski Atrox. Dostupne količine su minimalne.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.