Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na tržište uskoro stiže ružičasti prosecco. U Proseccu očekuju eksploziju proizvodnje

pjenusac-sampanjac-case

Glasanjem u Trevisu, konzorcij proizvođača pjenušaca Prosecco DOC odobrio je proizvodnju ružičastih pjenušaca unutar apelacije i zatražio izradu propisa za novi proizvod, koji će dopustiti stavljanje crnog vina u blendove za prosecco, piše Decanter.

Prosecco DOC oznaku sada mogu dobiti vina s najviše 15 posto pinot noira, ali samo u blanc de noir verziji. Prema novim pravilima, vinarima bi se dopustilo da se gleri kao dominantnoj sorti u proizvodnji prosecca dodaje pinot noir kako bi se dobili ružičasti pjenušci. Prosecco, apelacija koja je zbog strahovitog rasta potražnje za ovim vinima zadnjih godina proširena daleko izvan svojih prirodnih i opravdanih granica, novom odlukom spaja dva najbrže rastuća segmenta vinske industrije, prosecco i rosee.

Ideja o rose proseccu među vinarima je aktualna već nekoliko godina. Rosei su u Italiji još uvijek nišna kategorija. ali na britanskom tržištu, glavnom izvoznom tržištu prosecca, prodaja im raste dvoznamenkastim stopama. “Danas je idealno vrijeme da počnemo proizvoditi prosecco rose,” izjavio je za lokalne medije predsjednik Prosecco DOC-a Stefano Zanette, jedan od zagovornika rose prosecca, “To nije nikakav trik, pinot noir je plemenita sorta i nova će kategorija biti rezervirana samo za najkvalitetnije pjenušce, spumante a e frizzante,” rekao je Zanette za Decanter.

villa-sandi-vila

Villa Sandi

Jedan od najuspješnijih proizvođača prosecca Gianluca Bisol, izjavio je da je prosecco rose “prirodan smjer razvoja apelacije i dokaz sve šireg prepoznavanja njezine kvalitete”. Bisol je, međutim, upozorio i na rizik od pritiska cijena prosecca nakon dvije berbe bitno smanjenog uroda.
Očekuje se da će ružičasti prosecco uzeti značajan dio ukupne proizvodnje. Vlasnik Ville Sandi Giancarlo Moretti Polegato procjenjuje da će njegova vinarija proizvoditi 20 posto rosea. Trenutno se u Proseccu proizvodi oko milijun litara mirnih vina od pinot noira. “Ružičasti prosecco doprinijet će vrijednosti apelacije. Želimo saditi više pinot noira. To će biti prednost za naše vinogradare jer će izbjeći ovisnost o monokulturama glere i pinot grigia,” rekao je Moretti Polegato.

U prestižnim područjima prosecca, u Conegliano Valdobbiadene DOCG, nisu svi zadovoljni promjenama. Franco Adami, jedan od najuglednijih proizvođača prosecca i bivši predsjednik konzorcija vinara iz Prosecca, kaže da u ružičastom proseccu ne vidi potencijal jer takva vina nemaju povijesnog temelja. “Mogli bismo zbuniti kupce. Ako žele ružičaste pjenušce, ne bi ih trebali prodavati pod imenom Prosecca.” Konzorcij nije siguran da će uspjeti donijeti nove pravilnike do ovogodišnje berbe, vjerojatno će sve ostaviti za 2019. godinu.

Prema statistikama za lanjsku godinu, Prosecco DOC je proizveo 440 milijuna boca, dok je 90 milijuna proizvedeno s oznakom Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG a 10 milijuna Asolo Prosecco DOCG. Tri četvrtine proizvodnje se izvozi. Riječ je o jednom od najbrže rastućih vinskih biznisa na svijetu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.