Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U čarobnim Konavlima posjetili smo Niku Karamana, šampiona dubrovačke malvasije

karaman-malvasija2

Kroz vrata kušaonice obitelji Karaman u mjestu Pridvorje kraj rijeke Ljute, do kojeg se vozi cestom na kojoj ćete vjerojatno naletjeti na pregaženog ili živog poskoka, puca pogled na vinograde dubrovačke malvasije, na polja lavande i ružmarina,i na bezbrojne visoke čemprese.

Riječ je o jednom od najljepših, baš najspektakularnijih krajolika u Hrvatskoj, do kojeg još nisu došle legije turista. “I bolje je da je tako. Konavle nisu za masovni turizam,” pričao nam je u subotu oko podneva Niko Karaman, čovjek koji je oživio dubrovačku malvasiju, “Mi se trudimo u kušaonici primati individualne goste, sasvim male grupe, jer mislimo da tako možemo autentičnije prenijeti doživljaj naših vina i iskustvo našeg ambijenta.” Karaman je tijekom jednosatnog razgovora više puta naglasio da od revitalizacije malvasije ne bi bilo ništa bez profesora Maletića i Pejića sa zagrebačkog Poljoprivrednog fakulteta.

Dubrovačka malvasija, koja nema ništa zajedničko s istarskom malvazijom, stara je sredozemna bijela sorta, međunarodno najpoznatija pod imenom malvasia di Lipari. Ona još raste na Kanarima, Sardiniji i u Kataloniji. No, najstariji zapis o toj sorti načinjen je baš o dubrovačkoj malvasiji u 14.stoljeću. Riječ je o materijalnoj činjenici potvrđenoj pisanom dokumentacijom, a ne o još jednoj od bezbrojnih vinskih legendi. Stoga Konavljani i Dubrovčani svoju malvasiju smatraju autohtonom sortom. Dubrovačka malvasija pred 15 je godina bila pred izumiranjem. Onda je Niko Karaman, konavoski enolog sa zagrebačkom diplomom, zajedno sa suprugom Anitom Karaman, Zagrepčankom koja govori genijalnom mješavinom dubrovačkog i kajkavskog, odlučio doći kući i pokušati oživjeti malvasiju. Rezultati su izvanredni.

Gospodin Karaman dobio je niz priznanja za svoja vina, a najnovije je stiglo u svibnju, iz Poreča, gdje je njegova slatka malvasija iz 2016. osvojila veliku zlatnu medalju na natjecanju Svijet malvazija održanom u sklopu Vinistre.

Gospodin Karaman tako je postao svjetski malvazijski/malvasijski prvak, pa u nedjelju navečer priprema vrtnu zabavu za nekih 250 ljudi, na kojoj će proslaviti veliko zlato. Prošek od malavasije iz 2016. godine eluzivno je vino koje se može natjecati s najplemenitijima na svijetu. Ono je gusto poput meda, puno aroma i okusa prezrelih marelica, zelenih oraha i meda, ekscentrično slatko (više od 240 grama neprevrelog šećera) ali istodobno svježe i elegantno.

Jelovnik s gozbe iz 1792. godine, navodi malvasiju kao luksuzno vino

Riječ je o jednom od najboljih hrvatskih vina uopće, koje vrijedi svih 1650 kuna za koliko se prodaje u dubrovačkoj Nautici. Prošek iz 2008. s puno manje šećera i gustoće, i s puno više alkohola, danas je još toliko svjež da se doima kako je barem duplo mlađi.

Vinogradi obitelji Karaman u Konavlima

Niko Karaman sa sinom

Suha Karamanova malvasija iz 2017. spada među najkarakternija južnohrvatska vina. U redovitim se berbama proizvede oko 20 tisuća buteljki suhe, i oko 700 malih buteljki slatke malvazije, čije se grožđe prosušuje dva mjeseca prije početka prerade.

Danas se u Konavlima proizvodi desetak brendova dubrovačke malvasije, koja postaje vinski zaštitni znak glavnog hrvatskog turističkog grada. Niko Karaman najzaslužniji je čovjek za početak renesanse tog zamamnog grožđa i vina i nesumnjivo najkompetentniji proizvođač dubrovačke malvasije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.