Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Aljoša Jakončič u Vivatovom je winebaru predstavio prvu Uvaiu

jakoncic-vivat-dupli-magnum-carolina (1)

Uvaia, napravljena u drvenim bačvama oblika jaja, posve je netipično macerirano vino. Ona intenzivno miriše po voću, najviše jagodama, s nešto primjesa žutog ljetnog voća, mekana je i zaokružena. K tomu još topla i elegantna. Uvaia, kako kaže sam Aljoša Jakončič, pokušaj je da se proizvede macerirano bijelo vino koje teksturom ne podsjeća na crna vina.

i taj je pokušaj savršeno uspio. Jedan od najboljih vinara iz slovenskih Brda proizveo je sočno, slasno i bogato vino boje konjaka, s prepoznatljivim crvenkastim odsjajima maceriranog sivog pinota, s izvrsno integriranih 14,5 posto alkohola i neobično elegantno.

vinart-2018-jakoncic-uvaia1

Uvaia odležava u drvenim jajima

Uvaia iz 2015. mogla bi postati veliki hit u hrvatskim i slovenskim restoranima, zato što mijenja uobičajenu percepciju o maceratima, i zato što bi zbog kombinacije voćnosti, kiseline i nenametljivo jakog tijela morala ići izvrsno uz raznu hranu: od čvršćih bijelih riba i svih mogućih plavih riba, preko piletine i svinjetine do vrganja i telećih steakova i kotleta.

jakoncic-vivat-aljosa

Aljoša Jakončić

Uvaia je bila glavna zvijezda Jakončičeve večeri u Vivatovu vinskom baru u Martićevoj ulici, koja se održavala u dvije runde. Prva je bila posvećena novinarima i vinskim profesionalcima, dok je druga, kasnija prezentacija koja je lijepo napunila najbolje uređeni lokal u tom dijelu Zagreba, bila otvorena za javnost.

Osim Uvaie, gospodin Jakončič donio je još nekoliko prilično vrijednih vina, i to u velikim formatima, pa smo tako mogli kušati bijele Caroline (cuvee rebule, chardonnaya i picolita) iz 2009. 2012. i 2013. od kojih je najstarija, macerirana, plijenila koncentracijom i bogatstvom okusa, a najmlađa, nemacerirana, svježinom i elegancijom.

Još su bolji dojam ostavile crne Caroline (cuvee merlota i cabernet sauvignona). Crna Carolina iz 2013. višeslojno je, otmjeno i jako svježe crno vino koje se pije s lakoćom i čistim užitkom. Berba 2009. možda je prenabildana, no nju smo ionako zaboravili čim je na stol došla 2006. s oznakom Select, za koju je sommelier i Decanterov sudac Mario Meštrović kazao da je dva koraka do Petrusa. Riječ je o zaista izvrsnom vinu, koje spada među najbolje crne buteljke napunjene u Sloveniji u ovom stoljeću. Nažalost, Aljoša Jakončič nije sa sobom donio crnu Carolinu iz 2015. koja je upravo osvojila zlatnu medalju na Decanteru. No, to bi se vino uskoro trebalo pojaviti u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.