Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sicilijanski chef izmislio je tiramisu u tubi. Pobuna na sjeveru Italije

tiramisu-tuba1

Neke talijanske regije nisu baš najbolje primile vijest o novoj verziji legendarnog deserta, posebno one koje se ponose da su ga izmislile. Il Gazzettino iz Veneta pod naslovom Sjeveroistoku u lice: Sicilija je izmislila putni tiramisu, ovako je opisao novi proizvod: “U tubi je, a nije pasta za zube. Nosi se u torbi, u jakni, na brodu. Riječ je o kremi od mascarponea i kave. Zapravo, o putnoj verziji tiramisua, ekstremnoj mjeri za trenutke apstinentske krize.”.

Tiramisu u tubi izumio je talijanski chef Pasquale Caliri, iz restorana Marina del Nettuno u Messini. Caliri je svoj proizvod, nazvan Tiramipiusu, jučer predstavio na festivalu Cibo Nostrum u Taormini. Veneto i Friuli odmah su se pobunili, njihovi gradovi Treviso i Tolmezzo godinama se spore oko toga koji je prava postojbina tiramisua. Izumi poput Calirijevog, smatraju, ugrožavaju njihove pretenzije. “Okej, jedna od ljepota tiramisua kao domaće, kućne slastice jesu njegove brojne interpretacije, ali Calirijeva verzija je jako slobodna interpretacija,” izjavio je gradonačelnik Tolmezza Francesco Brollo.

Tiramisu u tubi izazvao je puno komentara na društvenim mrežama, dočekan je sa znatiželjom i gomilom šala na račun talijanske ovisnosti o tom desertu, ali osjeti se i uobičajena talijanska skepsa prema pokušajima modernizacije tradicionalne kuhinje. Calirijev putni tiramisu dolazi u kutijici u kojoj su tuba s kremom od mascarponea od kave, vrećica s nekoliko piškota i prahom od čokolade te kutijicom u kojoj se sve troje bilo gdje i bilo kad može složiti u tiramisu. Tiramipiusu navodno su već naručile mnoge sicilijanske slastičarnice.

tiramisu-tuba
Caliri je već jednom izazvao burne reakcije, kad je predstavio anti-ageing verziju arancina, punjenih i pohanih kuglica od riže. Reakcije su bile blaže, jer su arancini tradicionalni sicilijanski snack. Sada, kad je dirnuo u svetinju tuđih regija, stvari su malo drukčije.

Sve o povijesti tiramisua i velikom talijanskom sporu oko čuvene slastice, možete pročitati OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.