Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

4 opaka ljetna koktela s Tabascom koje možete napraviti u par poteza

tabasco-g

S prodajom od 700 tisuća bočica dnevno, Tabasco je odavno izišao iz okvira popularnih, pa i kultnih proizvoda. Sinonim za ljute umake, Tabasco je fenomen za sebe. Obitelj McIlhenny od 1868. ga proizvodi na Avery Islandu pedesetak kilometara od New Orleansa. Proces počinje berbom ljutih papričica koje se istoga dana melju sa soli. Papričice se stavljaju u stare hrastove bačve whiskeya, prekrivaju s još soli da bi u bačvama fermentirale i odležavale iduće tri godine. Moćna mješavina papričica zatim se cijedi i miješa s destiliranim octom kako bi se dobio specifični, slano-ljuti umak jasne kiseline koji može raspjevati većinu jela, ali i pića. Nema bara u kojemu na pultu nećete vidjeti bočicu Tabasca. Neki barmeni koriste ga radi ljutine, neki zbog srčanih octenih nota i čvrste strukture koja se dobro prenosi na koktele.

Neki barmeni kažu da Tabasco koriste zbog odnosa ljutine i kompleksnosti. Drugi ga vole zbog velikog potencijala za pairing, Tabasco se zbog kombinacije zadimljenosti, ljutine i fermentacijskih nota kombinira sa svime od ginova i citrusa do slatkog ljetnog voća i povrtnih juiceva. Popularnost Tabasca, koji u Hrvatsku uvozi kvarnerska tvrtka Nikas, specijalisti za premium gastro brendove, u barovima ponovno raste s popularnošću craft koktela. “Tabasco je odličan kad koktelu želite dati oštrinu ali ne želite da ljutina prekrije druge okuse već da oživi okus svakog sastojka,” kaže barmen Marin Nekić.

Nekića samo zamolili da nam napravi nekoliko koktela s Tabascom, koji se mogu piti cijelo ljeto, po vrućini, danju i noću, uz hranu ili na kupanju, a dovoljno su jednostavni da ih svatko može napraviti sam bez barske opreme. Nakon višesatno testiranja u Hemingway baru, odlučili smo se za jedan mule za kamenice i roštilj, gin s jagodom za bazen i plažu, varijaciju Bloody Mary i radikalni zdravi koktel koji nam je probudio nostalgiju za tinejdžerskim ljetnim izlascima i screwdriverima.

T&T Mule

tabasco-mule

Zadimljeni okus Taliskera, ljutina i okus Tabasca i pivo od đumbira koje istodobno osvježava i zaokružuje ovu kombinaciju, jednostavno traže svježe, hladne, mineralne kamenice. S druge strane, ovaj koktel može sasvim dobro funkcionirati kao piće uz ljetni roštilj.

Sastojci

  • Talisker 10 YO
    pivo od đumbira
    1 dash Tabasca
    tvist ružičastog grejpa

Strawberry Heat

tabasco-strawberry

Jagode i čili su prirodna kombinacija, koju neobično rijetko viđamo na hrvatskim terasama iako ljeti, posebno na plaži i bazenu, ovo dvoje može spasiti dan. S bazom od gina i balzamičnim notama, ova varijanta voćnog koktela od jagode postaje opaka i može se produžiti do duboko u ljetnu noć.

Sastojci

  • Tanqueray Rangpur gin
    2 dasha Tabasca
    zdrobljena zrna kakaa
    svježe jagode
    svježi bosiljak
    Sua Maeste balsamico

Bloody Maria

tabasco-bloody-maria

Nakon toliko varijacija na legendarni Bloody Mary koktel, teško je očekivati iznenađenja. Ali ovaj nas je iznenadio. Rub od krupne soli i reduciranog balsamica s čistim, moćnim okusom domaće svježe rajčice i žestokom ljutinom Tabasca toliko dobro prate jedno drugo da jedna čaša nikad nije dovoljna. Ova varijacija zorno pokazuje zašto je upravo Bloody Mary najklasičniji način korištenja Tabasca u koktelima.

Sastojci

  • Don Julio Reposado tekila
    domaća šalša
    2 dasha Tabasca
    pršut
    ružmarin

Seaweed Screwdriver

tabasco-screwdriver

Sama ideja ovog koktela je subverzivna. Uzeti dva omiljena sastojka Instagram fitness blogera, dodati superfood, sve spojiti s jakim destilatom i piće za teretanu pretvoriti u dekadentni koktel. A i screwdriveri su nekako nestali u zadnje vrijeme, ne bi ih bilo loše ponovno oživjeti. Ova radikalna varijanta s chlorella algom, votkom i sokom od mrkve nije ulazni model, ali je itekako uzbudljiv početak,posebno kad se slatkoća i zemljani okusi mrkve spoje sa zelenim morskim okusom alge i malo jačom dozom Tabasca.

Sastojci

  • Kettle One votka
    svježi sok od mrkve
    Chlorella prah
    dash Tabasca
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.