Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U tisak ide knjiga Croatia: The Cookbook koju potpisuju urednik Mate Janković i 40 hrvatskih chefova

mate-jankovic

Za dva tjedna u tisak bi trebala ići knjiga Croatia: The Cookbook, u izdanju školske knjige, izdanje koje bi moglo obilježiti jednu od najdinamičnijih faza u povijesti hrvatskog restoranskog biznisa. Knjiga je bila najavljena za prošlu jesen, ali je priprema produljena zbog potrage za boljim dizajnom. Urednik chef  Mate Janković, i izdavač Školska knjiga, okupili su četrdesetak hrvatskih chefova kako bi pronašli nove, relevantne interpreta cije hrvatskih tradciionalnih jela, tehnika i praksi u gastronomiji. Suvremena hrvatska gastronomija, koju predvode chefovi poput Rudolfa Štefana i Davida Skoke, bavi se ozbiljnim istraživanjima starih, zaboravljenih praksi, znanja i resursa kako bi definirali ono što bi danas trebalo predstavljati autentičnu hrvatsku kuhinju, oslobođenu starih klišeja ali uzimajui u ozbir sve utjecaje pod kojima ona nastaje.

“Svaki chef  sudjeluje sa četiri recepta, ” objasnio nam je Mate Janković u intervjuu tijekom pripreme knjige, “Namirnice su lokalne, a recepti tradicionalni ili naslonjeni na tradiciju. Svatko je skuhao predjela, glavno jelo i desert. To je pridonijelo različitosti receptura. Potrudili smo se gdje god je to moguće da većina recepata bude lako primjenjiva u domovima, bez prevelikih komplikacija I korištenja tezih kuharskih tehnika i profesionalne opreme” U knjizi su među ostalima recepti Rudija Štefana, Davida Skoke, Andreja Barbierija, Priske Thuring, Deniza Zembe, Zdravka Tomšića, Danijela Đekića, Gorana Kočiša, Hrvoae Zirojevića, Ante Udovičića, Damira Modrušana i drugih. “Bez njihovog pristanka i angažmana ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Zahvalan sam im na svemu što su učinili za ovaj projekt, ” rekao je Janković. Jedan od razloga zašto je u knjigu uključeno čak četrdesetak chefova je stvaranje scene.

Cilj mi je bio skupiti ljude sa sličnim stavovima o hrvatskoj gastronomiji i pozvati ih na razmjenu ideja, dijalog i promišljanje o trenutnom stanju, ali i budućnosti hrvatske gastronomije. Mislim da se kao grupa pojedinaca moramo složiti oko ključnih tema koje će definirati budućnost naše gastronomije. Upotreba lokalnih namirnica, suradnja sa lokalnim farmerima, reinterpretacja zaboravljenih jela, stvaranje autohtonog street fooda. Trenutno su to zadaci koje ova generacija rješava i mislim da će to biti njeno najveće naslijeđe. Također, moramo raditi na stvaranju nove generacije, povezati se i perspektivne kuhare slati na doškolovanja kod svojih kolega u Hrvatskoj ali i u inozemstvu. Mislim da nas čeka uzbudljiv period afirmacije naše kuhinje, i to će biti najveća ostavština ove generacije. Mislim da će udariti temelj i olakšati svima koji dolaze nastavak brendiranja ove zemlje kao turističke, ali i gastonomske destinacije. ” zaključio je urednik Mate Janković.  Cijeli Jankovićev intervju o knjizi  Croatia: The Cookbok možete pročitati OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.