Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kod Labusa na Ravnicama ni feferoni više nisu osobito ljuti

labus (1)

Evo što sve danas nije valjalo kod Milana Labusa na zagrebačkim Ravnicama. Povrće u šopskoj salati bilo je pomalo sparušeno i vodenasto. Gurmanska pljeskavica bila je nekako pregusta i premalo rahla, dosta drukčija nego prije deset ili petnaest godina. Lepinja je isto bila pregusta, pomalo suha i bezokusna.

Ljute papričice bile su tek uvjetno ljute. Jedna je bila poput Tabasca, druga gotovo potpuno slatka, a treća ljuta od polovice do peteljke. Radilo se o dugim zelenim feferonima, koji i izgledom i nejednakom ljutinom podsjećaju na one uvozne iz supermarketa. Preporučili bismo da nazovu Volim ljuto ili da odu do nekog OPG štanda na zagrebačkim tržnicamai da nabave pravu, ljutu robu. Luk koji se poslužuje uz pljeskavicu pripada onoj najjeftinijoj, žutoj sorti, koja baš nije ukusna kad se jede sirova. Ljubičasti luk, mladi luk ili srebrenac neusporedivo su finije opcije.

Ukratko, Labus na zagrebačkim Ravnicama, službenim imenom Bistro MZ nikad nije bio u gorem stanju, a jedemo tamo dvadesetak godina. Milan Labus najvažniji je zagrebački roštiljar, uz gospođu koja vodi Stari kotač u Prečkom. Milan Labus naučio je Zagrepčane pravom srpskom roštilju, pa je u prvoj polovici devedesetih stradao zbog pogrešne nacionalne pripadnosti, pa je obnovio biznis roštiljarnom u sportskom centru na Ravnicama, da bi zatim otvorio drugi lokal na Črnomercu, na suprotnom kraju grada, gdje je hrana uvijek bila znatno lošija nego na originalnoj adresi.

Sada su oba Labusa jednako loša. Labus živi u davnoj prošlosti, što prepoznaju i bivši njegovi fanovi. U četvrtak oko jedan Labus je bio tričetvrt prazan, dok je sat ranije Budweiser u Heinzelovoj, sa sličnim cijenama i menijem, bio pun do zadnje klupe u vrtu. Labus spada među posljednje zagrebačke lokale koji ne žele držati buteljirano vino. Ako se radi o očuvanju starinskog imidža restorana, preporučili bismo im bag in box, koji čuva vino od oksidacije. Nama su, naime, donijeli prilično oksidiranu Perakovu graševinu iz boce od litre. Desetljećima smo bili iskreni Labusovi poštovatelji, pa nam je još više žao što je taj kultni lokal u pomalo zapuštenom stanju.

BISTRO MZ
Augustinčićeva 8, Ravnice, Zagreb

HRANA 2/5  PIĆA 1/5  AMBIJENT-2/5  SERVIS 3/5
Kreditne kartice Visa, MasterCard, Maestro


Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.