Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VRGANJI U CARPACCIU 2018. Ponovo prvi i najfiniji u gradu

carpaccio-vrganji-2018-g

Kao što su  redoviti čitatelji Kulta Plave Kamenice možda primijetili, vrganji u Carpacciu postali su naša redovita sezonska rubrika koja , eto, izlazi svakog proljeća i svake rane jeseni. I tu ne možemo ništa učiniti. Obožavamo vrganje, a vlasnik Carpaccia Vlado Lisak opet je prvi u Zagrebu nabavio ozbiljnu količinu vrhunskih, lijepih, velikih, debelih, jako mirisnih vrganja. U ponedjeljak navečer u restoran je iz Slovenije došlo dvadesetak kilograma. Iduća dva dana cijela je Carpacciova terasa mirisala po vrganjima, a nove se količine očekuju u četvrtak.

vrganji-carpaccio1-2018

Činjenica je, doduše, da su nam u samoborskoj Špilji još prije mjesec dana rekli da imaju svježe vrganje, no kad smo htjeli naručiti vrganje na žaru, odgovorili su kako  su sve već potrošili za umak i za juhu. Zaista je šteta prve vrhunske vrganje ne  ostaviti čiste. U svakom slučaju, u srijedu popodne sjedili smo na Carpacciovoj terasi i uživali u prvorazrednim vrganjima s grilla. Bili su veliki, mesnati, prepuni okusa šumskog tla koji se, naravno, izvrsno slaže s teksturom i okusom svježe nastruganog parmezana (i s par kapi odličnog, fokusirano zelenog istarskog ulja San Antonio).

Kraj ovako dobrih i moćnih gljiva spremni smo početi razmišljati o tome da povremeno postanemo vegetarijanci. Doduše, samo razmišljati. Za predjelo smo naručili naš omiljeni vitello tonnato koji je bio uobičajeno izvrstan, i koji se ove godine srećom neće micati sa fiksnog Carpacciova menija (zadnjih su sezona, tko zna zašto, ovo gotovo tipično ljetno jelo eliminirali s jelovnika baš početkom ljeta). Vrganji su svojim raskošnim zagasitim okusima i aromama sjajno sjeli poslije laganog, kremastog i raspjevanog vitella.

vrganji-carpaccio-2018

Uz vrganje pili smo Nusserhof Lagrein Heinricha Mayra iz 2010. koji se svojom čvrstom strukturom i kompleksnim, također tamnim okusima uokvirenima u puno svijetle kiseline, izvrsno složio s našim prvim ovosezonskim pravim vrganjima. Lagrein je superiorna južnotirolska crna sorta, koja baca još jedan drukčiji pogled na ionako preraznoliku scenu talijanskih crnih vina. Osim na žaru, u Carpacciu ovih dana pripremaju tjesteninu s vrganjima, pa scaloppine s vrganjima, a za goste koji žele još intenzivnije gljive, na niz jela ribaju svježe crne tartufe.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.