Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mouton Cadet Sauternes 2014. nevjerojatno je fina vrijednost za novac

mouton-cadet-sauternes-g

Ponovimo lekciju. Sauternes je oznaka za slatka bijela vina koja se proizvode u Bordeauxu, na području udaljenom četrdesetak kilometara od samog grada Bordeauxa. Sauternes se sastoji od pet malih regija od kojih jedna, Barsac, ima pravo na vlastitu apelaciju (jedno od najčuvenijih bordoških slatkih vina Chateau Climens, nosi oznaku Barsac). Sauternesi se proizvode od semillona i sauvignon blanca uz pokoji postotak muscadellea koji, međutim, ne mora biti u cuveeu. Pretpostavlja se da su prva bordoška desertna vina napravljena u 17. stoljeću, a među prve internacionalne slavne kupce spadali su George Washington i Thomas Jefferson. I, osobito važno, Sauternesi se proizvode od grožđa zahvaćenog plemenitom plijesni (botrytis cinerea). Zbog kompliciranog postupka proizvodnje i načelno niskih prinosa, Sauternesi su prilično skupa kategorija vina. Najpoznatiji Sauternes, Chateau d’Yquem iz lošijih berbi košta oko 200 eura za malu bocu (0,375l). Bolje berbe postižu različite aukcijske cijene i mogu trajati po stotinjak godina.

S obzirom na visoki ugled Sauternesa, prilično je neobično, gotovo nevjerojatno, da se vrlo dobar Sauternes iz jako dobre berbe u Hrvatskoj može kupiti za 150 kuna (za normalnu, a ne malu bocu). Riječ je o Mouton Cadetovu Sauternes Reserveu iz 2014. godine, jedne od najboljih ovostoljetnih berbi za bordoška slatka vina.  Sauternes Reserve iz 2014. vino je lijepe zlatne boje, srednjeg tijela, odličnog odnosa šećera i kiselina (premda je slatko, ne lijepi se za usta i ostavlja dojam svježine) te iznimno bogate aromatike. Bouquet počinje narančinom i limetinom korom, nastavlja se s prezrelim marelicama i s puno tropskog suhog voća, ponešto suhog cvijeća, dok na okusu dominiraju tropsko voće poput passion fruita , ananasa, manga i vrlo zrele dinje, uz solidnu dozu botritisa. Ovaj je Sauternes već sada, u svojoj u ranoj fazi, iznimno dobro izbalansiran i uglađen, a zbog svježine i mineralnosti može računati na još barem petnaestak godina uspješnog dozrijevanja. Radi se uistinu o dostojnom predstavniku luksuzne, hedonističke kaste francuskih vina, koji je dostupan za neobično mali novac s obzirom na kvalitetu.

Gastropreporuka Ovo smo vino prvi put kušali u Noelu, kad nam ga je sommelier Goran Petrić natočio uz selekciju plavih sireva s kojima se, naravno, fenomenalno složio. Zanimljivo je da ide dobro i s parmezanom i s pecorinom i paškim ovčjim sirom. Foie gras se podrazumijevaju, ali zbog naglašene svježine i lakšeg tijela ovaj Sauternes zapravo je perfektan za ljetne voćne deserte. Preporučili bismo serviranje na što nižoj temperaturi .

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.