Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Muškat San Salvatore iz 2013. još je jednom potvrdio da braća Benvenuti proizvode najimpozantnija desertna vina u Istri

san-salvatore-benvenuti-2013-g

Muškat San Salvatore, pakiran u maloj  uskoj buteljki od  375 mililitara veliko je vino. Doslovno, fizički veliko vino. San Salvatore  je napravljen u stilu sauternesa, ima više od 200 grama šećera po litri, a u drvetu je, kako piše na službenoj stranici  vinarije Benvenuti, proveo čak 24 mjeseca. San Salvatore iz 2013. inače pobjednik u svojoj kategoriji na ovogodišnjoj Vinistri, gusto je i moćno vino, gotovo prezasićeno aromama i okusima, što je u ovom slučaju kompliment. Zanimljivo je da osim po strukturi, San Salvatore i po svom aromatskom profilu podosta podsjeća na sauternese. Za pozornost vašeg nosa bore se ušećerena narančina kora, sušena marelica i jako zreli mango, što su sve tipični deskriptori za sauternese, dok je okus prepun voća, koje se zatim pretvara u orahe i med, koji u ustima traju barem minutu.

Naravno, sauterenesi su uvijek puni botritisa, a Benvenutijev San Salvatore ne bi trebao imati veze s botritisom, pa bi se tu možda moglo postaviti jasno razgraničenje. No, zaista dugo u Hrvatskoj nismo probali vino koje, u pozitivnom a ne u imitatorskom smislu, toliko asocira na velika bordoška desertna vina. Muškat San Salvatore iz 2013. koji dolazi s istoimenog položaja s 400 metara nadmorske visine blizu Kaldira, možda je najimpozantnije slatko istarsko vino i svakako jedno od najboljih hrvatskih. Nažalost, bez obzira na gustoću, visoku koncentraciju i šećere, pije se prelako i prebrzo.

Gastropreporuka Osim uz gusja jetra , roquefort Iistilton , ovo je vino idealno za ozbiljne voćne kolače poput Schwarzwald torte, gdje biskvit i krema osiguravaju težinu dostojnu San Salvatoreva tijela, a voće svježinu. S obzirom na godišnje doba, čokoladna torta s jagodama i šlagom čini nam se optimalnim rješenjem. Ili, naprosto, bilo koja dobra crna čokolada.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.