Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kliknite i zaposlite se! Baš svi hotelijeri i ugostitelji traže radnike

restoran-domjenak

Kako bismo bar donekle kvantificirali tezu da je konobara, kuhara i drugih ugostiteljskih i hotelskih radnika premalo, nedjeljno smo jutro proveli uz portal Gastroposao, jedan od oglašivača za poslove u restoranskoj i hotelskoj industriji. Evo tko se sve oglašavao na gastroposao.eu predzadnjeg dana travnja, uoči početka pune sezone. Zanimljivo je uočiti da nije riječ samo o poslovima na moru. Svaki oglas na ovom portalu završava riječima Klikni i zaposli se.

Čini se da to zaista nikada nije bilo lakše nego ovog proljeća i ljeta. Tako Valamar, najveća hrvatska turistička tvrtka traži kuhare i konobare za čak 30 hotela i 15 kampova u Poreču, Rapcu, Dubrovniku, na Krku i na Rabu. Valamar od svih novih zaposlenika traži bar šest mjeseci radnog iskustva, a nudi im mogućnost ulaska u program stalni sezonac, smještaj i tople obroke na račun poslodavca te edukaciju i specijalističku obuku iz kulinarstva.

Još jedna velika hotelska tvrtka, lošinjska Jadranka, poznata po pravim five star hotelima i ozbiljnom gastronomskom programu, traži veći broj konobara. Uz smještaj i dva topla obroka dnevno, Jadranka nudi dodatke na plaću, obračun minulog rada na osnovnu plaću, uključivanje u program nagrađivanja, edukaciju i plaćeni prijevoz do mjesta stanovanja po isteku ugovora. Jadranka, međutim, traži i aktivno znanje dva strana jezika, poznavanje scene vina i koktela te barem dvogodišnje radno iskustvo. Ovdje je, očito, riječ o oglasu za ambiciozne i kompetentne profesionalce. 

Osoblje ne traže samo velike korporacije nego i mali obiteljski hoteli, pa tako Draga di Lovrana pokušava zaposliti kuhara, pomoćnog radnika i više konobara.

Konobari su zaista traženi u cijeloj zemlji. Umaška pizzeria Delizia konobarima nudi plaću od šest do sedam tisuća kuna, plus smještaj i prehranu. Zanimljivo je da radno iskustvo ovdje nije uvjet, pa tako u Umagu možete zarađivati tisuću eura mjesečno, a da nikad prije niste nigdje radili. Ni brački hotel Lipa, koji zapošljava konobare, pizza majstore i barmene, ne traži prethodno iskustvo (nadamo se da to vrijedi samo za konobare).

Murterski Coretto bar traži, pak, barmene s iskustvom i znanjem engleskog, skradinskoj Arki nedostaje šef kuhinje, poznatom hvarskom Flying Pigu trebaju pomoćni kuhari i konobari, i tako dallje i tako posvuda. U Zagrebu slobodna radna mjesta oglašavaju čak i najači ugostiteljski brandovi poput slastičarnica Vincek ( prodavači, konobari, pomoćni radnici u kuhinji) ili Dežman Bara, koji traži kuhara. Zanimljivo je da čak i kulinarski servis Jedem doma, koji je iz Zagreba proširio posao na Istru, pokušava pronaći konobare, pizza majstore i kuhare.

Očigledno je, dakle, kako je potražnja za radnom snagom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu značajno nadmašila ponudu. Teško je uopće pretpostaviti što će se dogoditi za godinu dana, nakon što se otvori još pedesetak hotela i kampova, i tko zna koliko barova, restorana , roštiljarni i pizzeria.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.