Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Zagrebački El Toro proljetnim je menijem dignuo ljestvicu, osobito u prezentaciji

Ceviche

Danas, skoro godinu i pol poslije udvostručivanja restoranskog PDV-a, zanimljivo je promatrati kako se restorani bore za opstanak na sceni. Osim što su skoro svi važniji restorani promijenili tvrtke-vlasnike kako ne bi plaćali 25-postotni PDV, neki su, da bi kompenzirali prošlu, zaista tešku poslovnu godinu, smanjili ulazne troškove hrane, drugi se sve više okreću prema budget formatima, dok treći goste nastoje zadržati što višom kvalitetom. U ovu treću skupinu, uz primjerice Tekku i Noel, svakako se uvrstio i El Toro, koji nas je ugodno iznenadio proljetnim menijem. Riječ je o velikom koraku naprijed, osobito u prezentaciji, ali i u preciznosti kuhanja. El Toro je najavio da misli ozbiljno još prije par mjeseci, kad su uveli zaista slastan Zagrebački El Toro počeo je pripremati genijalne hamburgere od japanske govedine koji se dobro prodaje i koji je, naravno, kao i tacosi od pedesetak kuna, ostao na novom meniju. Pojedina proljetna jela pokazuju da Toro nastavlja u ispravnom smjeru.

Primjerice, lijepo zeleni ceviche od velikih argentinskih kozica s hrskavim, ukiseljenim lukom i pečenom breskvom, ne samo da je jako ukusan (premda bismo mi dodali malo više čilija), nego je i vizualno najelegantnije jelo koje smo dosad probali u Toru.


File od tune žutoperke na kremi od wasabija, limete i đumbira bio je precizno pečen, te se dobro snašao u društvu mladih glaziranih mrkvi. Mrkve su ovog proljeća postale novo omiljeno povrće mnogih hrvatskih chefova, što je sasvim ispravno. Lungić od iberica s pireom od pastrnjaka i salatom od rotkvica i šparoga bio je savršeno sočan i, opet, efektno i uredno prezentiran. Mislimo jedino da bi par zrna krupne soli dodatno podiglo ovaj slastan komad svinjetine. Naposljetku, janjeći file, također optimalno pečen, fino se složio s komoračem i mousseom od pečenih čičoka. Novi je Torov meni najnapredniji dosad. Kvatrić (Toro je od trżnice Kvatrić udaljen stotinjak metara) napokon ima zaista ozbiljan restoran.

 

Fotografije/Ceviche (glavna slika), janjeći file, lungić od Iberica

s-pellegrino-simboli-laterali

aviation-gin

vinski-izvjestaj-2018-naslovnica
ULJE2018-NASLOVNICA

Zagrebački El Toro proljetnim je menijem dignuo ljestvicu, osobito u prezentaciji

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min