Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

13 BARSKIH PITANJA ZA MARTINA HUDAKA (ex American Bar) Ispričat ću vam kako nastaje najbolji bar na svijetu

MartinHudak

Martin Hudak je trenutni šampion Coffee in Good Spirits natjecanja, a prije par tjedana je napustio poziciju senior barmena u najboljem baru na svijetu, londonskom American Baru u sklopu hotela Savoy. Trenutno putuje svijetom i gostuje po najboljim barovima, a uskoro dolazi i na CWZG TALKS program Cocktail Weeka u Zagrebu koji će se 16. i 17. svibnja održati u Kinu Europa. Pitali smo ga naših standardnih 13 pitanja, a ako navratite na ovaj, dosad najopsežniji, program masterclassova u Hrvatskoj imat ćete priliku saznati i puno više…

Sa koliko si godina prvi put stao za bar?
Legalno, imao sam 18, ali je to u stvari bilo dosta ranije. Sa 16 sam radio kao dostavljač u pizzeriji u kojoj su me nekad puštali iza bara za točionik piva 🙂

Što je presudilo da se odlučiš na profesiju barmena?
Volio sam biti u centru pažnje (čitaj pažnje djevojaka), ali s vremenom sam shvatio da kad ovaj posao radiš kako treba i s ljubavlju, uveseljavaš ljude i na taj osjećaj sam se zakačio.

Da nisi barmen bio bi…
Barista! Ali ionako sam trenutno oboje i kava je velik dio moje karijere. Izvan industrije bi to definitivno bila gluma – čak sam skoro i završio u glumačkoj školi u jednom trenutku.

Najveći uzor iz industrije ti je…
Simone Caporale, zbog entuzijazma i osjećaja koji imaš dok te on poslužuje, a Erik Lorincz zbog nevjerojatnog profesionalizma i beskonačne energije.

Koji je prvi koktel koji si ikad probalo?
Ne sjećam se prvog, ali se sjećam prvog pravog koktela. S obzirom na moju ljubav prema slatkom, to je bio Painkiller (varijacija Piña Colade) koju sam naručio u Paparazzi bar u Bratislavi (nagrada za najbolji cocktail menu na Tales of the Cocktails 2007).

Koji klasik najviše voliš pripremati?
Bilo koji! Ja sam barmen i volim pripremati sva pića bez iznimke.

A koji piti?
Kod koktela je super što možete pronaći piće za svaku priliku, pa je ovo moja lista ovisno prema različitim djelovima dana:
Jutro – Garibaldi (Campari i svježi sok od naranče)
Brunch – Sherry&Tonic
Popodne – Cafe Coreto (talijanski način ispijanja espressa sa mjericom grape)
Prije večere – Gin Martini sa koricom limuna
Poslije večere – Martinez (gin, vermut, maraskino) sa više vermuta

Koji ti je najdraži koktel koji si kreirao?
In the end of the world
Rye whisky, Mezcal, Fernet Branca, liker od kave, sok od limete, orgeat (sirup od badema)
Šejkano i servirano na velikoj kocki leda.

Omiljeni destilat?
Mezcal i vermut

Omiljeni bar?
Nemoguće je odabrati jedan, a zajedničko svima koji su na listi su sjajni ljudi koji u njima rade:
El Copitas – St.Petersburg
Termini – London
Scarfes – London
Tram – Tokyo

Omiljena anegdota sa bara?
Kad smo saznali da smo postali najbolji bar na svijetu na Top 50’s Bar Awards 2017. otvorio sam bocu šampanjca i slučajno otuširao kompletan bar i sve prisutne od sreće i šoka 🙂

Savjet za mlade barmene?
Zaboravite na tehniku, komplicirane dekoracije i sjajne pregače. Fokusirajte se na gosta i na to kakav osjećaj u njima izaziva vaša osobnost i vaš način ugošćavanja.

Što možemo očekivati od vašeg zagrebačkog predavanja?
Životnu priču o ustrajnosti, o probijanju do pozicije najboljeg bara na svijetu i kako kreirati bolju budućnost za koktele sa craft kavom.

Sve o CWZG TALKS i COCKTAIL WEEKU ZAGREB možete pročitati OVDJE.

Ulaznice za CWZG TALKS možete nabaviti na ovom linku
https://www.entrio.hr/event/cocktail-week-zagreb-talks-5086

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.