Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Osim što je koncept izvrstan, i hrana u Marinadi jako je solidna

marinada-salata

U srijedu popodne u Marinadi, najinovativnijem malom lokalu u Zagrebu, kupili smo za van kutiju mariniranih srdela s rajčicama, paprikom, krastavcima i mladim lukom (35 kuna) i kutiju salate s dimljenim kozicama, dagnjama i tunom (45 kuna). Srdele dolaze iz obiteljske manufakture u Kaštelama (ali se peku i mariniraju u Marinadi), dok dimljene školjke, rakovi i tune stižu s Ugljana. Srdele su prepune svog karakterističnog, snažnog okusa koji je uspješno ofsetiran s puno svježeg povrća, precizno narezanog na posve iste kockice, što je važno i kad se povrće reže za salatu i za baze za umake.

Ova svježa, ali i supstancijalna salata dodatno je propjevala u više oktava kad smo je kod kuće zalili s malo Belićeve Vodnjanske crnice, a bila bi još bolja da je Marinadin kuhar u nju ubacio nešto kapara. Srdele, međutim, pate od očiglednog prezentacijskog problema. Uopće se ne vide. Salata je tako složena da se vide jedino rajčice, paprike i krastavci, dok se filei srdela nalaze na dnu posude, potpuno pokriveni crvenim i zelenim kockicama. Budući da nikad nije dobro sakriti glavni sastojak nekog jela, predlažemo Marinadi da malo drukčije složi kutiju s mariniranim srdelama kako bi ribe došle u prvi plan.

Lisnate slate s rajčicama i dimljenim dagnjama, tunom i kozicama, prezentacijski su neusporedivo atraktivnije jer su glavni junaci tog finog jela vidljivi već s ulaza u mali lokal u Teslinoj. Osim toga, meka dimljena tuna upravo je izvrsna. Drastično se razlikuje od većine sličnih proizvoda na našem tržištu koji su skoro uvijek presušeni i preslani. Ova druga salata, uz dodatak vrhunskog ulja, malo peperoncina i možda kap dvije limuna, već prelazi is fast fooda i ulične hrane u vrlo ozbiljnu hranu. Zaista ne znamo mnogo jela u Zagrebu koja nude više okusa, tekstura i svježine za 45 kuna.

Marinada je definitivno dobra. Nije riječ samo o pametnom konceptu afirmiranja bazične jadranske hrane u zdravim i masovno pristupačnim formatima, nego i o kompetentnoj pripremi hrane. Marinadina su jela podjednako ukusna, koliko su zapravo jeftina. Kako su nam danas rekli, Marinada bi za koji dan trebala početi točiti alkohol.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.