Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Osim što je koncept izvrstan, i hrana u Marinadi jako je solidna

marinada-salata

U srijedu popodne u Marinadi, najinovativnijem malom lokalu u Zagrebu, kupili smo za van kutiju mariniranih srdela s rajčicama, paprikom, krastavcima i mladim lukom (35 kuna) i kutiju salate s dimljenim kozicama, dagnjama i tunom (45 kuna). Srdele dolaze iz obiteljske manufakture u Kaštelama (ali se peku i mariniraju u Marinadi), dok dimljene školjke, rakovi i tune stižu s Ugljana. Srdele su prepune svog karakterističnog, snažnog okusa koji je uspješno ofsetiran s puno svježeg povrća, precizno narezanog na posve iste kockice, što je važno i kad se povrće reže za salatu i za baze za umake.

Ova svježa, ali i supstancijalna salata dodatno je propjevala u više oktava kad smo je kod kuće zalili s malo Belićeve Vodnjanske crnice, a bila bi još bolja da je Marinadin kuhar u nju ubacio nešto kapara. Srdele, međutim, pate od očiglednog prezentacijskog problema. Uopće se ne vide. Salata je tako složena da se vide jedino rajčice, paprike i krastavci, dok se filei srdela nalaze na dnu posude, potpuno pokriveni crvenim i zelenim kockicama. Budući da nikad nije dobro sakriti glavni sastojak nekog jela, predlažemo Marinadi da malo drukčije složi kutiju s mariniranim srdelama kako bi ribe došle u prvi plan.

Lisnate slate s rajčicama i dimljenim dagnjama, tunom i kozicama, prezentacijski su neusporedivo atraktivnije jer su glavni junaci tog finog jela vidljivi već s ulaza u mali lokal u Teslinoj. Osim toga, meka dimljena tuna upravo je izvrsna. Drastično se razlikuje od većine sličnih proizvoda na našem tržištu koji su skoro uvijek presušeni i preslani. Ova druga salata, uz dodatak vrhunskog ulja, malo peperoncina i možda kap dvije limuna, već prelazi is fast fooda i ulične hrane u vrlo ozbiljnu hranu. Zaista ne znamo mnogo jela u Zagrebu koja nude više okusa, tekstura i svježine za 45 kuna.

Marinada je definitivno dobra. Nije riječ samo o pametnom konceptu afirmiranja bazične jadranske hrane u zdravim i masovno pristupačnim formatima, nego i o kompetentnoj pripremi hrane. Marinadina su jela podjednako ukusna, koliko su zapravo jeftina. Kako su nam danas rekli, Marinada bi za koji dan trebala početi točiti alkohol.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Osim što je koncept izvrstan, i hrana u Marinadi jako je solidna

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min