Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PINK DAY 2018. Evo što donosi šesto izdanje najljepšeg hrvatskog vinskog festivala

pink-day-festival-vino

Na svom tradicionalnom mjestu u zagrebačkom Muzeju Mimara, 21. travnja održat će se šesto izdanje Pink Daya, jednog od najpopularnijih hrvatskih vinskih festivala, posvećenog ružičastim vinima. Iako se ove godine Pink Day preklapa s nekoliko vinskih manifestacija u Hrvatskoj, najavljen je značajan broj domaćih i stranih izlagača, s nekoliko premijernih kušanja hrvatskih rosea poput onoga nagrađivane slavonske proizvođačice graševine Jasne Antunović Turk. Na Pink Dayu promovirat će se i prvi hrvatski mobilni bar pjenušaca Bubbly Bar zagrebačke poduzetnice Tamare Domljanović. Prvi dio festivala rezerviran je za profesionalce, sommeliere, distributere, vlasnike restorana, dok će otvoreni dio festivala kulminirati after partyjem kultnog kalifornijskog brenda rosea Whispering Angel. Kao i inače, uz sklopu Pink Daya održat će se nekoliko radionica i Green Day, mini festival maslinovih ulja, na kojemu će centralnu radionicu ove godine održati Carmen Sanchez Garcia iz cijenjene španjolske uljare Castillo de Canena,a uz njihova kušat će se i ekstradjevičanska maslinova ulja Sassicaia i Frescobaldi, proizvedenih na imanjima slavnih talijanskih vinarija.

“Iskreno me veseli me da smo ovaj ružičasti pogled na svijet uspjeli održati već šest godina u kontinuitetu a Festival je postao prepoznatljiv ne samo na domaćem, već i u međunarodnom okruženju i to usprkos svojevrsnoj hiperinflaciji vinskih smotri i festivala, od kojih se čak dva ove godine održavaju točno na isti dan kad i Pink Day. Moja je ideja od početka bila da Pink Day nadraste vinsku smotru i postane simbol proljeća, ružičastih misli, pozitive; festival proljeća i – žena, ali, naravno i ružičastog vina i zelenog maslinovog ulja,” rekla je osnivačica i direktorica Pink Daya Sanja Muzaferija.

Nova generacija kompleksnijih, suhih rosea kakve polako počinju proizvoditi i naprednije hrvatske vinarije, marketinški utjecaj ljudi poput Angeline Jolie i Brada Pitta, proizvođača jednog od najboljih svjetskih rosea Miravala, te poslovni genij niza vinara, poput osnivača Whispering Angela Sache Lichinea koji su shvatili da rose savršeno spaja ozbiljno vinarstvo i čisti lifestyle, izazvali su eksploziju potražnje za ružičastim vinima, naročito u SAD-u gdje prodaja rosea nadmašuje rast svih ostalih vrsta vina zajedno. Rose je jedino vino s dva masovno popularna hashtaga #roseallday i #brosé (od bro-rose). Od modnih influencera na Instagramu do najutjecajnijih vinskih kritičara, rose dobiva sve više medijskog prostora i to opravdava na tržištu. Pionirsko natjecanja rosea Rose Today povećalo je broj sudionika sa 89 2014. na 239 2017. godine. Tvrtka Riedel na snažni je trend prodaje rosea odgovorila čašama Vinum Extreme Rose Provence.

Prema Sainsburyjevim podacima, publika se sve više okreće blijeđim, suhim roseima, posebno onima iz Bordeauxa i Francuske čija prodaja je lani rasla 24 posto,dok mlađa publika više voli nešto slađa vina, poput kalifornijskih rosea od zinfandela i rosea s naglašenijim utjecajem drveta. Ukupna prodaja rosea zadnjih godina raste 30 do 50 posto godišnje, dok prodaja bijelih vina, za usporedbu raste 20 posto godišnje. Novi val rosea donosi još više kompleksnosti zahvaljujući različitim metodama proizvodnje. Najpopularniji stilovi rosea su oni s neznatnim utjecajem drveta, rosei s karakterom laganih crnih vina i moderni rosei napravljeni tradicionalnim stilom, kakvi primjerice prevladavaju među hrvatskim etiketama. Rosei, poput pjenušaca, proživljavaju svoje zlatno doba i izvjesno je da će redefinirati vinsku industriju. Stoga je važno da Pink Day festival gospođe Muzaferije ta vina i svijest o roseima već šestu godinu zaredom promovira u Hrvatskoj, tržištu koje poslovično kasni za svim svjetskim trendovima.

PINK DAY RADIONICE
Ružičasta Dalmacija – Monika Prović
Rose i slatko: Da ili ne? – Siniša Škaberna
Time for EVOO…cation – Carmen Sanchez Garcia (Castillo de Canena)

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.