Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Alhabrinom večerom za Vladu Krauthakera dominirao je veličanstveni poširani romb

krauthaker-vecera-raviol2

Prošli nam je vikend protekao u znaku kamenica i romba, jedne od najplemenitijih riba svjetskih mora, kojoj je Henri Pellaprat posvetio stranice i stranice recepata, koja se danas masovno uzgaja, a koja se kod nas divlja lovi najčešće u sjevernom Jadranu, dakle na Kvarneru i u Istri. U petak i subotu uvjerili smo se u rombovu gastronomsku svestranost. U subotu smo ga, naime, jeli u žestokoj varijanti, na roštilju i na kostima, gdje je iskazao svoju snagu I želatinoznost.

Večer prije, u lošinjskoj Alhambri, chef Melkior Bašić demonstrirao je nježnu i sofisticiranu stranu ove preukusne plosnatice. Bašićev je romb bio bijel poput tanjura, sasvim lagano poširan, namjerno debeo da bi se osjetila tekstura mesa, ultra mineralan te izvrsno kontekstualiziran s lagano gorkom cikorijom i rahlom spužvom od cikorije. Ovo malo jelo čisto je minimalističko remek djelo, koje pokazuje u kojem bi se smjerovima mogla kretati visoka jadranska kuhinja. Bašićev romb drugi je najbolji što smo ga probali u Hrvatskoj, poslije rombova velikog, ultraželatinoznog kotleta u nikad zaboravljenom Valsabbionu Sonje Perić, prije nekih desetak godina.

Osim briljantnog romba, chef Bašić i njegov tim na večerama u Alhambrinu fine dining restoranu Alfred Keller, priređenima u petak i subotu u čast Vlade Krauthakera, još su se istaknuli obrnutom pasta šutom (veliki ravioli punjeni raguom), finim fileom crne svinje s tehnički perfektnim prženim žličnjacima od krumpira, te lijepom zelenom jabukom koja, naravno nije bila jabuka nego višeslojni desert s okusima jabuke, čokolade, cimeta i vanilije, oblikovan u model svježe jabuke.

Kad je riječ o vinima, apsolutne zvijezde večeri bili su Mercs iz 2009. jedno od najboljih slavonskih crnih vina uopće, koje je još ohrabrujuće mlado, te Izbor prosušenih bobica zelenca iz 2011. koji se svojim kruškastim okusima i aromama te elegantnom teksturom u kojoj se uopće ne osjeća visoki šećer ovog slatkog vina, optimalno složio s Bašićevom jabukom. Velike vinske večere u lošinjskoj Alhambri i ove godine dokazuju da spadaju među spektakularnije enogastronomske događaje u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.