Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Splitu se za vikend održava prvi festival Vino Dalmacije, manifestacija koja želi ujediniti sve dalmatinske vinare

vino dalmacije

U Splitu se 13. i 14. travnja održava prvi festival Vino Dalmacije. Organizatori festivala, udruženje Vino Dalmacije i Sveučilište u Splitu, ovu su inicijativu pokrenuli s ciljem ujedinjenja svih vinara Dalmacije. Važnost regionalne organizacije i zajedničkog nastupa u Hrvatskoj su prije više od 20 godina dokazali istarski vinari, ujedinjeni u konceptu Vinistre i IQ. Dalmatinska vinska industrija, koju je godinama pokretala mala grupa pionira poput Frane Miloša, Luke Krajančića, Mare Mrgudić i pokojnog Zlatana Plenkovića, zadnjih je godina dobila novu generaciju vinara koji donose nove definicije dalmatinskih vina i vinskih sorti. Ekspresivni, svježi, moderni korčulanski pošipi, radikalna prirodna vina od grka s Pelješca, afirmacija tribidraga kao globalno najprepoznatljivije dalmatinske sorte i dizanje kvalitete plavaca, ključni su trendovi koji bi trebali definirati dalmatinsku vinsku scenu za idućih nekoliko desetljeća.

vino-dalmacije-radionice

“Stvaranje centralnog, dalmatinskog vinskog događaja, zajedničko promicanje dalmatinskog vinarstva, upoznavanje široke publike s bogatstvom dalmatinskih autohtonih sorti te povezivanje vinara s krajnjim kupcima i ugostiteljima krajnji su ciljevi festivala Vino Dalmacije,” kažu organizatori Vina Dalmacije. Na festivalu koji se tijekom vikenda održava u splitskom Sveučilišnom kampusu izlagat će 32 dalmatinska vinara, uz gostujuće vinare iz Slavonije Vladu Krauthakera, vinariju Papak, gospođu Jasnu Antunović i Feravino. U sklopu festivala održat će se niz radionica za koje se možete prijaviti OVDJE. Među zanimljivijim najavljenim radionicama su one o pošipu, rukatcu, maraštini, debitu i babiću, sortama koje bi trebale postati identitetske sorte dalmatinskog vinara i koje mala skupina dalmatinskih vinara upravo počinje repozicionirati.

Na festivalu će za vas kuhati cijenjeni trio kuhara: Ivan Pažanin, Braco Sanjin i Hrvoje Zirojević! Vidimo se? 🙂

Gepostet von Festival Vino Dalmacije am Freitag, 6. April 2018

Na festivalu će nastupiti trojica sjajnih dalmatinskih chefova Hrvoje Zirojević, Braco Sanjin i Ivan Pažanin. Izabrali smo najznačajnije izlagače Vina Dalmacije.

Miloš

Miloš, jedna od najvažnijih vinarija na Pelješcu, u Dalmaciji i u Hrvatskoj. Stagnum, čija je prva berba bila 1992. prvo je hrvatsko kultno vino. Osim Stagnuma, koji se sada pušta u prodaju deset godina nakon berbe, obitelj Miloš proizvodi vrlo dobar Plavac, aromatični rose Stagnum R te od lanjske godine izvrsni rukatac.

Grgić

 

Grgić je pelješka vinarija slavnog kalifornijsko bračkog vinara Miljenka Mikea Grgića. Utemeljena je sredinom devedesetih godina. Proizvodi odličan plavac i solidan pošip.

Boškinac

Boškinac s Paga spada među najluksuznija hrvatska vina. Crno vino kupaža je bordoških sorti odležanih u francuskom barriqueu, dok je Oranž Ocu impresivan cuvee gegića, chardonnaya i sauvignona. Leo Gracin je enolog konzultant.

Grabovac

Vinarija Grabovac već dvadesetak godina proizvodi originalna i neobična vina iz Imotske krajine. Najvažnija je kujundžuša.

Krajančić

Luka Krajančić svakako je najznačajniji korčulanski vinar. On je definirao moderni pošip, a sur lie verzije spadaju među najbolja hrvatska bijela vina.

Korta Katarina

Korta Katarina spada među veće i uspješnije strane investicije u dalmatinsko vinarstvo. Ova vinarija iz Orebića proizvodi luksuzan plavac i bogati pošip.

Saints Hills

Vlasnik Saints Hillsa Ernest Tolj izgradio je možda najmoderniju vinariju u Dalmaciji, te kao konzultanta angažirao Michela Rollanda, svjetsku enološku superzvijezdu. Rezultat je briljantan Dingač i niz manjih dobrih vina.

Zlatan otok

Vinarija pokojnog Zlatana Plenkovića odigrala je pivotalnu ulogu u nastanku i razvoju privatne hrvatske vinske industrije. Najjači Plenkovićevi brendovi, poput plavca Grand Cru, i danas spadaju u sam vrh domaće vinske proizvodnje.

Ivica Milan

Ovaj mali proizvođač iz Kaštela zadnjih godina privlači pozornost svojim originalnim, vrlo elegantnim pošipom s obronaka Kozjaka

Tomić

Francuski student i enolog Andro Tomić izmislio je, skupa sa Zlatanom Plenkovićem, moderno vinarstvo na Hvaru. Danas je Tomić iznimno uspješan proizvođač desetak različitih vina, od kojih su neka, poput Velikog malog plavca i Hectorovicha Black, zaista izvrsna.

RADIONICE

Petak 13.04.

13:00
Pošip – od vinograda Marina Tomašića Barbace zvanog Caparin do najvažnije bijele sorte Dalmacije. Usporedno kušanje odabranih pošipa iz cijele Dalmacije.

14:15
Vino kao sastavnica mediteranske prehrane – medicinski pogled

15:30 h Maraština/Rukatac – skriveni adut Dalmacije

17:00 h Drugačija Dalmacija – Kujundžuša, Zlatarica i Trnjak

Subota 14.04.

13:00
Plavac mali – usporedno kušanje najboljih trogodišnjih premium plavaca

15:00
Debit / lasina / babić – sorte šibenskog kraja i njihovi potencijali. Usporedno kušanje odabranih vina

17:00
Dalmatinski crni blend – afirmacija autentičnih kupaža dalmatinskih vinogorja. Usporedno kušanje odabranih vina s osvrtom na pozitivna iskustva afirmiranih svjetskih regija.

 

VINO DALMACIJE
13-14. travnja 2018.

Restoran Kampus, Sveučilšni kampus Split

Dnevna ulaznica  100 kuna
Cijena povratne kaucije za čaše 50 kuna 
Ulaz za poslovne posjetitelje je besplatan

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.