Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA ISTRA Mogu li Fakini, Frankovići i Dobravci promijeniti karakter i imidž malvazije, terana i muškata?

nova-istra-g

Jedna od najboljih značajki istarske vinske scene jest činjenica da se ona stalno obnavlja. U devedesetima i početkom dvijetisućitih, modernu istarsku privatnu vinsku industriju utemeljili su Kozlović, Matošević, Coronica i Degrassi. Zatim su regionalnu i nacionalnu afirmaciju doživjeli Clai, Benvenuti, Kabola, Meneghetti i Medea. Svih ovih devet vinarija i danas igra iznimno važnu ulogu: Kozlović i Coronica neupitni su komercijalni šampioni, a Benvenuti skuplja svjetske zlatne medalje.

U nekoliko se zadnjih godina afirmirao novi naraštaj uspješnih i ambicioznih istarskih vinarija, koji je već doživio i tržišnu i natjecateljsku afirmaciju. Riječ je prije svih o Fakinima iz Motovuna, Frankovićima iz Buja i Dobravcima iz okolice Rovinja. Ove se tri vinarije razlikuju i po terroiru i po stilu vinifikacije i po portfoliu, ali ih povezuje snažna ambicija i skoro beskompromisna težnja prema kvaliteti. Stoga te tri vinarije čine zametak Nove Istre – skupine vinara koji mijenjaju uobičajene pristupe i predodžbe o istarskim vinima.

1. Fakin, Motovun

Premda proizvodi više od 60 tisuća buteljki, Marko Fakin autentični je garažist: čovjek je improvizirao vinariju u suterenskom stanu obiteljske kuće. Fakinova odležana malvazija La Prima lani je osvojila 95 bodova na Decanterovim svjetskim nagradama, dok su njegove mlade malvazije preplavile mnoge bolje hrvatske restorane: od fine dininga do street fooda. Uz nešto dulje odležavanje, Fakinovi terani mogli bi se uvrstiti među najbolja hrvatska crna vina. Tajna Fakinova uspjeha jest u fenomenalnim vinogradima oko Motovuna, i u čvrstoj posvećenosti učenju i kvaliteti. Marko Fakin najveća je nova zvijezda istarskog, a možda i hrvatskog vinarstva.

 Preporučujemo
  • Malvazija 2017.
  • Malvazija La Prima 2015.
  • Teran Il Primo 2015.

 

2. Obitelj Franković, Buje

Frankovići su na Decanteru za svoju vrlo staromodnu ali odličnu malvaziju Korona, dobili srebrnu medalju, dok su za pasito muškat osvojilo 95 bodova. Istodobno, s nekim drugim vinima poput sauvignona, ušli su na vinske karte najprestižnijih hrvatskih hotela i restorana poput Esplanade, gdje se njihove buteljke toče na čaše. S obzirom na činjenicu da su još do prije dvije ili tri godine bili nacionalno anonimni, može se reći kako su Frankovići u kratkom vremenu napravili zaista golemi korak prema trajnom uspjehu. Vinogradi obitelji Franković smješteni su na famoznom zapadnoistarskim položaju Santa Lucia.

Preporučujemo

  • Korona 2015.
  • Luna d’Oro (muškat) 2016.

 

3. Vina Dobravac, okolica Rovinja

Obitelj Dobravac bavi se turizmom, proizvodnjom povrća i maslinova ulja, a unatrag desetak godina i vinarstvom. Njihova mlada vina sadržajnija su i bogatija od većine drugih svježih malvazija, dok im oranži spadaju među najekspresivnije u Hrvatskoj. Mislimo da Dobravci imaju još jako puno prostora za napredak, kako u maceriranim bijelim tako i u crnim vinima.

Preporučujemo

  • Simfonija 2011. (macerirani cuvee malvazije i chardonnaya).
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.