Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Plastične slamke treba potpuno izbaciti iz barova. Ali što je alternativa?

slamke

Trash Tiki duo Kelsey Ramage i Iain Griffiths već duže vrijeme putuje po svijetu i svesrdno promovira održivost i savjesno korištenje sastojaka i materijala u barovima educirajući kolege i publiku, ali i kreirajući recepte za uštedu resursa, očuvanje prirode, ali i budžeta barova. Zamolili smo ih za dozvolu da prenesemo njihov članak o temi koja zadnjih godina izaziva dosta kontroverzi. Slamke su neizostavni artikl u koktel barovima i drugim ugostiteljskim objektima diljem svijeta, a treba im 200 godina da se razgrade. Količina iskorištenih slamki koje se dnevno bacaju je izvan svake pameti, a samo Amerikanci dnevno potroše 500 milijuna ovih dugovječnih cjevčica. Proizvodnja alternativa je često jednako grozna kao i dugovječnost slamke u prirodi, pa ova tema postaje dosta komplicirana… Trash Tiki analizu ovog problema i trenutno dostupne alternative donosimo u cijelosti.

RIJEČ UREDNIKA Prije pisanja ovog članka čitali smo War on Terroir i pili nebrojene kave pa se unaprijed ispričavamo ako je pomalo nervozan.

Ako u zadnjih godinu dana niste vidjeli ni jednu publikaciju o hrani i piću, svima je zlo od slamki. Jadna kornjača iz čijeg nosa izvlače slamku u jednom online videu je stvarno dovela ovu temu u mainstream, a od onda je i eksplodirala. Trenutno imamo internacionalne pokrete bez slamki. 2 od 3 globalna alkoholna carstva su se odrekla plastičnih slamki na svojim događanjima, naš najbolji prijatelj Cheti (barmen londonskog Super Lyana Ryan Chetiyawardana) je dobio objavu jedne od svojih najboljih slika (bilo je i nešto o slamkama tamo, ali tko još čita članke nakon takve slike?!), dovraga, čak je i demokratski Senator u Kaliforniji izlobirao propis po kojem se servisno osoblje koje gostima ponudi plastičnu slamku kažnjava sa 1000 dolara (ehem, kazni vlasnike koji su kupili te slamke, debilu). Plastičnoj slamci je definitivno odzvonilo, a najbolje od svega je gledati kako svi sada razmišljaju koje bi još jednokratne plastične proizvode trebali izbaciti iz svog života. Čak se i Cara Delevingne uključila. 

Sve je to super i pročitali ste to već stotine puta ispod groznih naslova koje pišu novinari koji očito žele biti scenaristi za SNL, kao npr. “Vrijeme je da prestanemo sisati”. Ali koje su nam stvarne opcije za pozitivnu promjenu u barovima, restoranima, na događanjima i u svakodnevnom životu? Koji su argumenti za i protiv iz perspektive ekologije, ali i kvalitete za sve dostupne alternativne materijale? Kao i sa svim novim pokretima i idejama kroz ljudsku povijest, koje su to zamke kojih se moramo stvarno paziti? Napomena, dolje navedeno nikako nije u potpunosti iscrpan izvještaj i drage volje ćemo korigirati informacije i dodati sugestije ako nam ih pošaljete. Mi ćemo konstantno dorađivati i poboljšavati ovaj tekst kao izvor za sve one koji žele izbaciti plastične slamke iz upotrebe.

PLA (na nekim pakiranjima označen i kao kukuruzni škrob)

PLA je skraćenica za ‘Polylactide’ koji se dobiva iz obnovljivih izvora koristeći biljke kao što su kukuruz, repa ili manioka da bi se zarobio Co2 i pretvorio u kompleksne šećerne lance. Mliječno ga fermentiraju i onda ga ubiju od kuhanja dok ne postane materijal sličan plastici. #znanost

Pazite Ne postoje skoro nikakve informacije o proizvodnji ovog materijala. Možda ima bolji (kraći) životni vijek nakon korištenja, ali ugljični otisak potreban za proizvodnju nije još izmjeren.

Život na odlagalištu Kompostiranje traje između 50 dana i 12 mjeseci što je zakon. Rastvaranje na odlagalištu je procijenjeno na 3 do 5 godina. Više informacija za geekove OVDJE

Bucatini (tjestenina)

Ovo je dosta jednostavno – tvrda, šuplja, bezukusna tjestenina kroz koju možete piti. Ako vam nije jasno kako se komercijalne tjestenine rade, probudite se.

Pazite Monokulturni uzgoj žitarica je grozan za prirodu i ima prilično velik ugljični otisak. Definitivno želite nešto organsko, ali i što lokalnije moguće ako to uopće postoji?

Život na odlagalištu Ovo je tjestenina – ako razvlačimo, treba joj 6 mjeseci na odlagalištu, a još manje ako se kompostira!

Slamke od slame

Neke vrste pšenice se danas uzgajaju posebno da bi zamjenile plastične slamke što je super kul i ima zakon marketinški potencijal. Nažalost, do sada nismo naišli na niti jednu koja je barem blizu pristojnih performansi. Sve su se raskvasile jako brzo ili su bile toliko krute da su pucale po dužini i jednostavno nisu funkcionirale. Osim toga, jedna nam je tvrtka poslala uzorke 2 slamnate slamke zamotane u 3 komada jednokratnih plastičnih omota. Kreteni.

Pazite Sve navedeno, ali se sjetite i da je industrija žitarica obično sranje za zemlju.

Život na odlagalištu Ovo je biljni materijal koji nije obrađen pa će i razgradnja biti brza, ali pazite da nije premazano nečim otrovnim da bi mu se produžio život na polici.

Papir 

Reklamiran kao najbolja alternativa plastici u slamkama, najčešće zbog slične cijene, papir je i najkontroverzniji u podjelama između ljudi. Neki ljudi j***no mrze papirnate slamke u svojim pićima.   Baš se jako uzrujavaju oko njih. I jasno nam je to jer se velika većinja njih razmoči JAKO brzo. Ako probate servirati tiki koktele s njima trebat će vam dvije za svaki, a to onda ubija poantu.

Jedan od naših prijatelja koji je pasionirani mrzitelj papirnatih slamki tvrdi da je brand Aardvark Straws pobjedio u ovoj igri – navodno njihove slamke zadržavaju oblik u pićima sa drobljenim ledom i imaju super ekološku priču.

Pazite JAKO Ugljični otisak proizvodnje papira je najgori ikad – gori za okoliš i od plastike u nekim djelovima svijeta. Životni vijek nakon korištenja papira može biti puno bolji od plastike, ali u produkciji jednokratne slamke su jedino bolje kad su od 100% recikliranog papira.  Povrh toga, mnoge papirnate slamke se tretiraju istim plastičnim premazom kao i jednokratne papirnate šalice što znači da se ne mogu reciklirati i da im to dodaje oko 100 godina na vrijeme razgradnje. ICYMI jednokratne papirnate šalice su grozne – jako, jako, jaaaako vas molimo da ih prestanite koristiti. I na kraju, boje koje se koriste za uzorke na ovim slamkama mogu biti od tinte koja nije biološka što opet znači da se ne mogu reciklirati ili jednostavno kompostirati. Drugim riječima, nisu sve papirnate slamke jednake pa budite oprezni i dobro se raspitajte.

Život na odlagalištu Normalni papir se razgradi za 2,5 mjeseca ali sa svaki tretmanom i dodatnim procesom obrade koji pomažu produljenju roka na polici i u korištenju to se produžuje. Papirnate slamke su definitivno bolja opcija, ali nemojte misliti da su savršene.

Metal

Ovo je otprilike kao da postavite znak ispred vrata na kojem piše “zarađujemo masnu lovu” ako je suditi po tome kakav su statusni simbol metalne slamke postale u barovima zapadnog svijeta. Nažalost, neki gosti su smrdljivi lopovi pa je financijska strana ove opcije za bilo koji bar veći od prostora koji stalno možete nadgledati u startu neopravdana. Mnogi barovi nabavljaju ove slamke za barmene – koriste ih za probavanje pića prilikom izrade – pa barem jedna strana bara koristi manje plastike što je dobar početak.

Pazite Ni proizvodnja metala nije baš uvijek dobra za okoliš, tko bi rekao. Jedna od stvari o kojima smo pričali na Global Drinks Forumu prošle godine je i da bi brandovi koji rade bakrene POS materijale trebali razmisliti dva puta o tome jer to donosi još manje koristi od slamke. Isto tako, ako kupujete 5000 komada iz Kine za cijenu čipsa, nebi bilo loše da razmislite o radnim uvjetima u tvornici koja ih proizvodi. Grozna tema za razmišljanje, ali pokušavamo vam dati što više informacija možemo.

Život na odlagalištu Jako, jako, jako dugo vrijeme. Na svu sreću, svi dragocjeni materijali su konstantno traženi i recikliranje je njihova istinska i korisna stvarnost za razliku od mnogih drugih materijala.

Bambus

Ne želimo zvučati pristrano ili nešto slično, ali MI J***NO VOLIMO BAMBUS SLAMKE! Višekratna upotreba, jednostavno rezanje na željenu dužinu tako da savršeno pašu uz baš vaše čaše, a možete ih i laserski gravirati za dodatni branding. Nisu najjeftinije u većini zemalja, ali to se ubrzano mijenja i trenutno radimo na dobavljačima u većini zemalja u kojima radimo da bi pomogli barovima da se prebace. Ako vam se stvarno žuri, Panda Packaging može vam ih poslati bilo gdje na svijetu, direktno sa Tajlanda.

Pazite Potrebno je održavati higijenu. Namočite u prehrambeno siguran dezinficijens nakon korištenja i onda ih brzo osušite (niska temperatura u pećnici, mikrovalna, dehidrator sil.). Iako im je za rast ugljični otisak neutralan, nemojte zaboraviti da transport preko čitavog svijeta to ipak mijenja.

Život na odlagalištu Postoji dosta konfliktnih informacija o vremenu koje je potrebno da se bambus kompostira ili razgradi (bitna razlika). Vidjeli smo podatke od 180 dana pa sve do pola stoljeća zbog njegove vlaknaste strukture. Ako imate više informacija, slobodno nam javite. Jedna je stvar sigurna, potpuno prirodni proizvod je bolji za zemlju jednom kad se razgradi koliko god dugo to trajalo.

Razno

Dok se trudimo približiti kraju jednokratno korištene plastike pojavljuju se stalno nove alternative. Šećerne slamke postoje već neko vrijeme, ali su i dalje previše slatke. Postoji tvrtka koja radi jestive šalice i slamke (Lolistraw) koju još nismo probali, ali zvuči obećavajuće. Ako smo nešto propustili, slobodno nam recite 🙂

Naša zadnja

Kako alternative postaju prvi izbori svi se trude pronaći jedan materijal koji bi bio jedinstveno riješenje za sve naše probleme. Ovo nosi rizik kreiranja monokultura i pretjeranog uzgoja za zadovoljenje potražnje. Umjesto toga, ovo je naš plan od 4 točke za izbacivanje plastičnih slamki iz vašeg objekta i ostatka svijeta korištenjem kombinacije materijala. Vidjeli smo mnoge elemente ovoga implementirane u velikim kompanijama od Quixotic-a u Parizu, pa sve do Soho House-a globalno i svugdje između.

1. Pobrinite se da su slamke dostupne samo na zahtjev, iznenadit će vas koliko ljudi stvarno ne želi slamku, a i taj zahtjev je dodatna interakcija u kojoj možete pokazati svoju super uslugu i ugostiteljstvo. Također će vam sačuvati i keš za slamke od boljih materijala.

2. Nabavite metalne slamke osoblju za probavanje pića. Bambus nije najsretniji za začepiti jedan kraj prilikom kušanja, a i metal se lakše održava u servisu.

3. Odaberite bambus, PLA ili papirnate slamke za one koji ih žele na zahtjev.

4. Ako imate bambus slamke, ponudite ih gostima da ih mogu kupiti za vlastitu upotrebu tako da ih mogu koristiti i kad nisu kod vas i na taj način izbjegavati plastiku i na drugim lokacijama.

#DRINKLIKEYOUGIVEAFUCK

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.