Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Barem četiri zagrebačka restorana redovito krše zakon i prodaju prstace

prstaci

Pošto smo prije dva tjedna u sjevernom dijelu grada ručali u restoranu koji nam je ponudio prstace, školjke koje su u Hrvatskoj zabranjene već više od dvadeset godina, upustili smo se u malo istraživanje o dostupnosti prstaca u zagrebačkim restoranima. Gotovo smo sigurni da se u barem četiri riblje gostionice prstaci redovito prodaju.

Riječ je o dvije gostionice na zapadnim izlazima iz Zagreba, jednoj u istočnom dijelu grada, i jednoj blizu centra. Ti restorani dobivaju prstace uglavnom iz srednje Dalmacije (ne radi se, dakle, ni o kakvim bosanskohercegovačkim školjkama kao što se katkad tvrdi). Što znači da se izlov i promet prstaca odvijaju uglavnom neometano, za što je po prirodi stvari najodgovornije Ministarstvo unutarnjih poslova. Ponovimo bitne činjenice.

Izlov prstaca, koji spadaju među najskuplje životinje iz Jadrana, uništava podmorske stijene i razara okolne ekosustave. Izlov prstaca, ali i puštanje prstaca u promet i njihova priprema u restoranima, jednoznačni je zločin jednak namjernom potpaljivanju šumskih požara, s posljedicama koje su mnogo teže od spaljivanja šuma, jer se borove šume oporavljaju brže od uništenog podmorja. Stoga pozivamo sve odgovorne ugostitelje da prestanu kupovati prstace; pozivamo restoranske goste da ih prestanu naručivati, jer svakom narudžbom sudjeluju u fizičkom uništavanju Jadrana: bez potražnje nema ni ponude.

Naposljetku, nadamo se da će policija i druga državna tijela značajno postrožiti nadzor nad krivolovcima, ali i nad restoranima za koje se može sumnjati da pripremaju prstace. Zaista je krajnje vrijeme da to idiotsko uništavanje Jadrana, najvažnijeg hrvatskog strateškog resursa, zauvijek prestane.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Barem četiri zagrebačka restorana redovito krše zakon i prodaju prstace

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min