Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova Graševina Iločkih podruma opet je senzacionalno dobra za svoju cijenu

ilocka-kvalitetna-grasevina-g

U srijedu navečer, u Sparu između Heinzelove i Branimirove (koji se trudi popraviti pa sad drži čak i Mondovino krekere), naletjeli smo na prve buteljke Kvalitetne graševine Iločkih podruma iz 2017. godine. Kvalitetna vina Iločkih podruma prepoznaju se po navojnim čepovima i cijeni od 30 kuna. U slučaju Kvalitetne graševine, riječ je o jednoj od najboljih vrijednosti za novac na cijelom hrvatskom vinskom tržištu. I tako iz godine u godinu, bez ijedne iznimke, osim 2014. koja je bila razvodnjena.

Iločki podrumi jedna su od najvećih hrvatskih vinarija s fenomenalnim, svjetski vrijednim vinogradima Principovac i Vukovo. Iločki podrumi postižu izvanredne rezultate s desertnim vinima napravljenim uglavnom od traminca. Njihove suhe i poluslatke graševine redovito su među najboljima u Hrvatskoj, a domaći sommelieri nemaju dovoljno epiteta da nahvale iločku enologinju Veru Zimu.

Međutim, Kvalitetna graševina za 30 kuna povijesno je gledajući najvažnije vino Iločkih podruma. To vino neumorno širi vinsku kulturu među masovnom publikom koja nije inicirana u svijet ozbiljnih vina, i koja ne želi ili ne može platiti više od trideset kuna za buteljku. I onda svi ti ljudi, zapravo nevični vinu, s police pokupe jeftinu buteljku iz Iloka, pa se suoče s vrlo dobrim, svježim, sortno prepoznatljivim vinom savršeno glatke teksture, medno-kamiličnog okusa i nevjerojatno dugog završetka za 30 kuna. I tako se takozvani obični potrošači privikavaju na dobro vino. Ne znamo jesu li u Iločkim podrumima uopće svjesni značaja pionirsko-pedagoškog posla što ga obavljaju,

No, uz Laguninu baznu buteljiranu malvaziju, baznu graševinu Belje i novi Medein chardonnay, Kvalitetna graševina Iločkih podruma označuje polaganje male mature za  sve povremene ili nove ljubitelje bijelih vina (uskoro bi im se trebala pridružiti i nova Daruvarska graševina). Od drugih mladih vina Iločkih podruma, načelno možemo preporučiti traminac, koji često dobiva međunarodne nagrade rezervirane za skuplja vina.

Gastropreporuka Ovo vino fino se slaže s mladim sirevima, kuhanom šunkom, dimljenom pastrvom, sušenim kobasicama, piletinom, srdelama, giricama, inćunima i gavunima

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.