Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stiže val uvoznih kuhara, konobara i sobarica. Odobreno je 4600 radnih dozvola za strance u turizmu i ugostiteljstvu

konobari-servis

Još lani mnogi su nam se restaurateri i hotelijeri žalili zbog nemogućnosti zapošljavanja uvozne radne snage (jer domaćih radnika nema dovoljno). Ove se godine situacija stubokom promijenila. Vlada je odobrila 4600 radnih dozvola za turističku industriju, dok je za samo ugostiteljstvo predviđeno 1400 radnih dozvola. Kako piše Dubrovački list, naš omiljeni izvor krajnje južnih informacija, lokalne turističke kuće počele su potjeru za stranim zaposlenicima, pri čemu se najviše računa na radnike iz Bosne i Hercegovine. Dubrovački tako špekulira da je Sheraton u Srebrenom, što ga je nedavno preuzeo rovinjski Adris, spreman ponuditi početnu plaću od tisuću eura za posao u restoranima i barovima. Ako je to točno, riječ je o znatno većoj plaći od one u Adrisovim hotelima u Istri.

Ante Vlašić, predsjednik dubrovačkog Ceha ugostitelja, izjavio je za Dubrovački, da je situacija s kuharima i pomoćnim kuharskim osobljem uvjerljivo najkritičnija. “Kuhar je uvjerljivo najtraženije zanimanje u Hrvatskoj. Ne postoji dobar i educiran kuhar bez posla, jer će posao naći njega.” ustvrdio je gospodin Vlašić

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.