Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

13 ozbiljnih preljeva za kokice za binge watching u toplom (jer zima će još potrajati)

kokice-g

Čini se da je najgore prošlo, ali vani su još neugodni minusi. Što ove dane, još ne dovoljno duge, čini idealnima za sve moguće nadoknade i maratonska gledanja filmova i serija. A to znači kokice. Najjednostavniji, najzdraviji snack koji je još uvijek i ukusan. Bez obzira koristite li mikrovalnu ili pravu vatru, tek ispečene kokice uvijek su poželjnija varijanta od kupovnih. Možete ih raditi od svakog zrna koje puca na visokoj temperaturi, od kukuruza do amaranta, na raznim masnoćama, uključujući maslinovo i kokosovo ulje i s neograničenim izborom preljeva. Odabrali smo nekoliko gastro varijanti, dovoljno različitih i dovoljno dobrih da vas provedu kroz Netflix, HBO i ledenu frontu s istoka. Svi preljevi stavljaju se na svježe pečene, vruće kokice.

Smeđi maslac + limun

U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 6 žlica maslaca i kuhajte 7 minuta, da maslac postane smeđ. Maknite s vatre i umiješajte 1,5 žličicu ribane limunove kore. Prelijte preko kokica, dobro posolite.

Parmezan + ružmarin

U kokice ubacite 1/2 šalice ribanog parmezana, 3 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja, 1 žicu sitno sjeckanog svježeg ružmarina i dosta soli, protresite

Gruyere + vrganji

U blenderu sameljite 1/2 šalice sušenih vrganja u pah. Dodajte 1 žlice sjeckanog svježeg peršina i 1,5 žličice soli, ponovno miksajte da dobijete pah. Otopite 6 žlica maslaca, prelijte preko kokica, pospite prahom od vrganja i 1 šalicom ribanog gruyerea, dobro promiješajte. Ako nemate gruyere probajte s ementalerom ili nekom boljom gaudom

Senf + pereci

U tavi otopite 4 žlice maslaca, umiješajte 2 žlice dižonskog senfa, 1 žličicu šećera, 0,5 žličice soli, prelijte preko kokica, dodajte 4 šalice mini pereca i dobro promiješajte.

Sezam

U maloj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 6 žlica maslaca s 2/3 šalice sezama, tostirajte da sezam zamiriši. Trebat će vam 3-5 minuta, pazite da se sezam ne prepeče, da ne bude gorak. Umiješajte 1 žličicu šećera i 1 žličicu soli, prelijte kokice i dobro promiješajte.

Japanski

Pomiješajte 1,5 žlicu blagog sezamovog ulja i sojin umak po ukusu, dodajte 2 žlice tostiranog sezama i 2 žlice rižinog octa. U kokice možete dodati japanske grickalice ili tostirane smrvljene nori alge. Prelijte umakom i dobro pomiješajte.

Panceta + vlasac

Na tavi pržite 6 trakica pancete (može biti i dimljena) da se masnoća otopi i panceta postane hrskava. Ocijedite pancetu na kuhinjskom papiru, sačuvajte masnoću. Pomiješajte 2 žlice masnoće od pancete s 2 žlice otopljenog maslaca i prelijte kokice. Pospite hrskavom pancetom, 0,5 šalice sjeckanog vlasca i 0,5 žličice kajenskog papra. Posolite, dobro promiješajte.

Jalapeño

Napravite preljev s pancetom i vlascem. 4 tanko narezana jalapeña stavite u 1/2 šalice škroba pomiješanog sa 1.3 šalice sode bikarbone. U tavi zagrijte maslinovo ulje, pržite jalapeños dok ne postanu zlatni i hrskavi. Ocijedite na kuhinjskom papiru. Prelijte kokice pancetom i vlascem, dodajte hrskavi jalapeño

Sečuanski

U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrijte 0,5 šalice ulja od kikirikija zagrijte šalicu kikirikija i šalicu arbol čilija, sjemenke sezama i sečuanski papar, dodajte 4 žličice šećera, 4 žličice soli. Pržite dok se kikiriki i čili ne tostira, trebat će vam oko 4 minute. Prelijte preko kokica, dodajte još 2 žličice tamnog sezamovog ulja i dobro promiješajte.

Sriracha + limeta

Otopite 5 žlica maslaca, pomiješajte s 1/4 šalice srirache, 1,5 žličicom ribane korice limete i 1 žlicom limunova soka. Prelijte kokice, dobro posolite, dobro promiješajte

Za’atar

U 6 žlica zagrijanog maslinova ulja umiješajte 2 žlice za’atara i 1 žličicu soli. Prelijte kokice, dobro promiješajte.

BBQ

U tavi otopite 4 žlice maslaca, umiješajte 1 žličicu kumina, 1 žličicu paprike, 1 žličicu sušenog češnjaka, 1 žličicu čilija (sve u prahu), 1 žličicu BBQ umaka i prstohvat kajenskog papra. 36. Prelijte kokice, možete umiješati i 4 šalice zdrobljenog BBQ čipsa. Dobro posolite. Dobro promiješajte.

Plavi sir + bademi

U tavi otopite 4 žlice maslaca, smrvite 1 šalicu plavog sira po vlastitom izboru i 1 šalicu tostiranih nasjeckanih badema. Prelijte kokice maslacem, pospite sirom i bademima, posolite i dobro promiješajte.

Tartufi

U tavi otopite 6 žlica maslaca, dodajte ribane crne tartufe, malo soli i papar. Prelijte kokice, još posolite, pospite ribanim tartufima, dobro promiješajte.

Povezane vijesti

aviation-gin

stella

svijet-vina

13 ozbiljnih preljeva za kokice za binge watching u toplom (jer zima će još potrajati)

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min