Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U vinoteci obitelji Dusper probali smo tri nova, vrlo dobra do odlična ronska vina Delas Freres (i jedan genijalni stari Gajin chardonnay)

delas-tasting

U srijedu navečer u Zagrebu je padao sitni mokri snijeg koji ničim nije nagovještavao ledeno doba koje bi danas trebalo nastupiti. U vinoteci Ninoslava i Juraja Duspera bilo je živahno i prometno. Poslovni su partneri ulazili i izlazili iz ureda/kušaonice a stariji gospodin Dusper, prvi uvoznik finih vina u Hrvatsku, prilično je strastveno objašnjavao što se upravo pije. Mi smo stigli dok se u Decanteru zlatio Gajin Gaia i Rey, već cijelu vječnost najprestižniji pijemontski chardonnay. Samo je boja starog zlata otkrivala da je riječ o vinu iz 1996. godine. Ono nije bilo nimalo oksidirano, zadržalo je neobično puno svježine za svoju zrelu dob, a svi njegovi citrusni, vanilizirani, začinski okusi i arome amalgamirali su u prilično briljantno novo i drukčije vino, koje je još jednom posvjedočilo o autentičnoj čaroliji Angela Gaje.

Zatim smo probali tri recentne buteljke iz portfolia ugledne rhonske vinarije Delas Freres. Kuća Delas Freres osnovana je 1835. godine. Sadašnje je ime dobila 1924. godine. Ostala je u obiteljskom vlasništvu sve do 1977. godine, kada ju je preuzela šampanjerija Deutz. Kad je, pak, Louis Roederer 1993. kupio Deutz, počeo se brinuti i o Delasu koji od tada bilježi svoj novi uspon, uključujući  nekoliko stotki i 99 bodova kod Roberta Parkera i u Wine Spectatoru.

Prvo smo probali St. Esprit, Delasovo dobro radno vino koje predstavlja izvrsnu vrijednost za novac. St. Esprit iz 2016. godine sočan je, srčan, prepun crnog voća, idealan za meso s roštilja ili za vrhunsku svinjetinu u bilo kojoj formi, a košta nekih sedamdesetak kuna u nabavi (prosječna ocjena na Wine Searcheru je 88 bodova). St. Esprit bazira se na syrahu uz 20 do 25 posto grenachea.

Zatim smo kušali gusti, bogati, hedonistički Châteauneuf du Pape iz 2015. u kojem prevladava voćna slatkoća grenachea. Na kraju smo otvorili Domaine des Tourettes Hermitage iz 2013. Hermitage je jedan od najslavnijih položaja u sjevernoj Rhoni, gdje se vino proizvodi od syraha koji raste na pretežno granitnoj podlozi. Tourettes je koncentrirano ali elegantno, glatko i svježe vino, s vrlo dugim završetkom koje osobito impresionira raskošnim, velikim i višeslojnim bouquetom s nijansama pečenih smokava, vruće zemlje, crnog papra, kože i dima.  Tourettes je, iza Bressarda, opravdano najvažnije Delasovo vino. Ovaj smo sjajni tasting završili precizno oksidiranim, moćnim, ultra karakternim Bollingerovim Grande Annee iz 2007. godine.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.