Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo The Gauldrons, novu zvijezdu škotskih regionalnih malt whiskyja

the-gauldrons-fb

Škotski specijalist za whiskyje Douglas Laing prije dvije je godine rebrendirao svoju liniju Provenance Single Cask i pridružio je edicijama Old Particular i Xtra Old Particular u krovnoj kolekciji Exceptional Single Cask maltova. Otkad je 1948. utemeljen u Glasgowu, Douglas Laing se bavi posebnim whiskyjima, od starih single cask izdanja poznatih destilerija poput pedesetogodišnjeg Taliskera ili dugo odležavanih Macallana, do projekta regionalnih maltova kojem je cilj predstaviti ogoljene stilske značajke najvažnijih škotskih regija proizvođača whiskyja.

Provenance je lansiran 2004. s idejom da se posebnom linijom single maltova oda počast škotskim regijama i specifičnim okusnim profilima njihovih whiskyja. Linija obuhvaća 14 odležanih single maltova proizvedenih u vrlo malim batchevima i punjenih na 46 posto alkohola. Na nedavno održanom zagrebačkom Whisky Fairu mogli su se kušati Provenance Glen Garioch, Bunnahabhain i Caol Ila, nove etikete u ponudi tvrtke Fine stvari Zlatka Ivkića, doajena hrvatske miksologije i uvoznika koji je Douglas Laingovim regionalnim linijama ali i drugim brendovima poput tajvanskog Kavalana ili škotskog Tullibardinea odležavanog u bačvama bordeauxa, sherryja i sauterna, proširio percepciju whiskyja kod hrvatske publike. 

Osam godina odležani Glen Garioch punjen je 2017. na 46 posto alkohola, u 275 boca. Kao posveta Highlandsu, ovaj je whisky na nosu pun slatkih aroma s dominantnim karamelom i smeđim šećerom koji dižu zelene voćne note, dok se na okusu osjete pečeno slatko voće i krema od vanilije, a dugi začinski finiš zaokružuje punoću i toplinu ovog whiskyja. Deset godina odležani Bunnahabhai i šest godina odležani Caol Ila svojim mineralnim, zadimljenim i peaty karakterom utjelovljuju Islay, posebno Caol Ila koji od prve sekunde raskošno udara zadimljenim mesnatim aromama s malo pepela i herbalnih nota, a na okusu osvaja onim fenomenalnim medicinskim peaty okusa s puno morske mineralnosti i dugim zadimljenim finishem.

Dosta veliko uzbuđenje među obožavateljima whiskyja u Zagrebu je izazvala prezentacija The Gauldronsa, šestog whiskyja u Douglas Laingovoj kolekciji Remarkable Regional Maltova koji je na tržište izišao prije četiri mjeseca. Gauldrons dolazi sa zapadnih obala Campbeltowna, kao izrazito suh i mineralan, gotovo slani whisky, umjereno peaty i prepoznatljiv po dubokim, toplim, zaokruženim notama ječma i drva koje rastapaju morsku mineralnost i produljuju je zadmiljenim finišem. Iz Old Particular serije pažnju je privukao deset godina odležani Craigellachie single malt, izrazito svjež, pun zelenih i herbalnih, travnatih aroma, kremast i sladak na okusu s izraženom vanilijom i drvetom i s izražajnim finišom koji podsjeća na kremu od vanilije opet s malo sočnih aroma ljetnog voća. 

Jedna od novih atrakcija na domaćem tržištu svakako je prvi Big Peat s oznakom godina odležavanja. Riječ je o prvom whiskyju nove serije odležanih Big Peatova koja je u prosincu 2017. počela stizati odabranim specijalistima za whisky. Big Peat je miljenik među štovateljima izrazito zadimljenih, tresetastih maltova s Islaya.

Linija Big Peat whiskyja ove se godine širi velikom trilogijom odležanih maltova ograničene serije. U prosincu 2017. u specijalizirane trgovine stigao je prvi whisky, 25 godina odležani The Gold Edition. Riječ je o  prvom Big Peatu s oznakom godina odležavanja, blendu četiriju cijenjenih škotskih single maltova: Ardberga, Bowmorea, Caol Ila i Port Ellena. Ideja je kroz tri ograničene edicije odležanih Big Peatova punjenih na 51,2 posto alkohola, pratiti razvoj ovog whiskyja kroz vrijeme. “Razmišljajući u ovakvoj specijalističkoj seriji, zadnjih smo godina kušali whisky iz nekih naših bačvi i zaključili da je odležani Big Peat blend spreman za tržište. Naš vrlo poseban spoj single maltova s Islaya pršti bogatim, dubokim fenolnim okusima tipičnima za tu regiju i pokazuje prepoznatljivu slatku zadimljenost u srcu Big Peata. Bit će fascinantno gledati kako će se razvijati kroz ovu trilogiju”  rekla je na promociji ove serije direktorica za whiskyje Douglas Lainga Cara Laing. Big Peat 25 The Gold Edition je manje divlji, zreli, zaokruženi whisky pun morskih nota, s malo laka i puno dima na nosu i okusu i s tipičnim toplim, velikim finišem koji obilježavaju note spaljenog drva.

Škotska industrija whiskyja lani je zabilježila najveći rast u zadnjih šest godina, s 9 posto rasta vrijednosti izvoza (sada su na 4,4 milijardi funti) zahvaljujući ponajviše rastu potražnje u Rusiji i Kini, i s rastom volumena od 1,6 posto, što ih ukupno dovodi do 1,23 milijarde boca. Dok investicije u nove destilerije i brendove rastu, specijalisti su u stalnoj potrazi za sve karakternijim i posebnijim ekspresijama whiskyja i starim destilerijama koje bi se mogle obnoviti. Na najvišoj razini, destilerije whiskyja uz destilerije ruma, tekile i mezcala, smatraju se najuzbudljivijim segmentom svjetske industrije pića, sada i u budućnosti. Utoliko je za hrvatsko tržište važno da kroz događaje poput Whisky Faira i uvoznike poput Finih stvari može pratiti neke od najprogresivnijih trendova na tom području.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.