Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Biste li željeli jesti u restoranima koji ne primaju gotovinu? Amerika ih je sve punija

daily-provisions

Restoran Daily Provisions slavnog Dannya Meyera ne prima cash. Premda je riječ o ne baš skupom lancu  zalogajnica s relativno jednostavnim jelima, ondje se može platiti jedino karticama. Provisions nije prvi takav restoran. Commerce u Los Angelesu prestao je primati cash još 2009. (i bankrotirao 2013). Fuku čuvenog Davida Changa također ne prima novčanice, kao ni još barem pet američkih lanaca jednostavne hrane.

No, Danny Meyer izmislio je niz legendarnih restorana na čelu s Eleven Madison Parkom, aktualnim San Pellegrinovim najboljim restoranom na svijetu. Kao što je Eater zapisao u svom tekstu o najezdi cashless restorana, mnogi slijede ono što Mayer napravi. Pa se stoga može očekivati da će se trend restorana bez gotovine nastaviti. Što je potpuno besmisleno. Postoji milijun raznih razloga, zbog kojih vam kreditna ili bankovna kartica u određenom trenutku ne radi. Uvjereni smo da restorani ne smiju diskriminirati goste bez kartica ili s neispravnim karticama( kao što smo uvjereni da restorani ne smiju raditi samo s gotovinom, kao što je čest slučaj u Hrvatskoj).

Posebno je zanimljiv razlog zbog kojeg sve više američkih restorana ne želi raditi s gotovinom. Nije riječ o hi-tech orijentiranim lokalima, nego o pokušaju zaštite od  internih krađa. Jedan od Eaterovih sugovornika priznao je kako se zna događati da na putu od restorana do banke ponešto novca naprosto nestane. Pa su vlasnici restorana odlučilo maltretirati goste zabranim plaćanja novčanicama,  jer ne žele da njihovi zaposlenici dolaze u kontakt s gotovinom. Mislimo da je riječ o najgorem potezu u inače briljantnoj karijeri Dannya Meyera.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.