Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krenuo je ChefING.Club, prva hrvatska open source platforma za restoranske i barske profesionalce

chefing-club

Grupa od 25 vodećih hrvatskih chefova, barmena, konzultanata i F&B menadžera ovih je dana pokrenula internetsku open source platformu ChefING.Club, prvu sveobuhvatnu bazu podataka namijenjenu profesionalcima u ugostiteljstvu. ChefING.Club je zamišljen kao otvorena platforma na kojoj će biti dostupna sva potrebna znanja i informacije o otvaranju i vođenju restorana i barova.
Ovaj opsežni portal trenutno je u rudimentarnoj fazi, gore je minimalna količina podataka, a sudeći po njegovoj organizaciji, ChefING.Club ima ambiciju na jednom mjestu ponuditi podatke, alate, konzalting i mentorstvo o svim aspektima ugostiteljskog biznisa, od koncipiranja restorana i izrade planova i budžeta do organizacije rada, dizajna menija, stylinga hrane PR-a i marketinga do knjigovodstva i pravnih usluga.

Na ChefING.Club se možete registrirati ako član, konzalter, bloger, restoranski profesionalac, trgovac ili proizvođač hrane. Dva vrlo zanimljiva segmenta ChefING.Cluba su Consigliere, dio posvećen ponudi konzultantski usluga koje obuhvaćaju sve od razvoja i implementacije SOP-a do PP zaštite, te mentorski blogovi na kojima bi insajderi domaće ugostiteljske industrije trebali objavljivati savjete. “U 21. stoljeću u Hrvatskoj ne možete na jednom mjestu dobiti ni osnovne relevantne podatke o otvaranju ili vođenju restorana, ni o ulasku na tržište rada u ugostiteljstvu. Zato smo odlučili takvo mjesto napraviti sami, “rekao nam je prije mjesec dana jedan od osnivača, bivši executive chef luksuznog jadranskog hotelskog lanca. “Kada klinci dolaze u ovu profesiju, oni ne znaju ni kako se piše CV, ni kome ga poslati, ne znaju raditi s Excell tablicama, to su sve osnove osnova za ovaj posao. S druge strane ljudi koji rade u restoranima, ili ih otvaraju, često ni ne znaju koliko ne znaju.” Chefing bi trebao pomoći da se ti problemi smanje.


Ova platforma neće biti samo baza podataka o chefovima i konzultantskim uslugama, već i mjesto gdje će ugostitelji moći pronaći alate potrebne za vođenje biznisa, od tablica za izračunavanje troškova hrane i pića, preko normativa i vodiča za koncipiranje restorana, do informacija o propisima, linkova za nabavu robe, recenzija dobavljača ili ocjena proizvoda. “Želimo da što više sadržaja ostane javno dostupno,” kažu osnivači, “Drugi aspekt otvorenosti su reference, želimo da se najrazličitiji profesionalci, od OPG-ova do konzaltera za specifične segmente, mogu sami predstaviti na ChefING.Clubu i ponuditi svoje proizvode i usluge. Nitko nije dovoljno stručan da zna sve.” Ali okupljeno na jednom mjestu, profesionalno znanje koje u malim nišama postoji u Hrvatskoj, moglo bi imati jači efekt. ChefING je vrlo ambiciozno zamišljen projekt kakav zaista treba hrvatskom ugostiteljskom tržištu. Broj hotela, restorana i barova u Hrvatskoj raste velikom brzinom, a ugostiteljske škole i fakulteti odavno ne mogu pratiti realne potrebe tržišta. Svaka inicijativa koja ozbiljno i kompetentno pokuša početi rješavati probleme hrvatskog ugostiteljstva, može imati izravni poslovni i ekonomski učinak na taj biznis. ChefING je koncipiran kao platforma čiji će uspjeh ovisiti o interesu i angažmanu profesionalaca iz restoranske i hotelske industrije. Nadamo se da će oni prepoznati svoj interes u tom angažman, ne samo zbog neophodnosti stvaranja baze znanja, već i radi efikasnijeg zastupanja interesa ugostiteljske profesije koja ne uživa gotovo nikakvu podršku države iako o njoj ovisi glavnina prihoda od turizma, primarnog pokretača domaće ekonomije..

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.