Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Održan je drugi zagrebački Salon pjenušavih vina

salon-g

Drugu godinu za redom, u petak 2. veljače, u hotelu Dubrovnik održan je zagrebački Salon pjenušavih vina na kojem je izlagalo 39 proizvođača pjenušaca, uglavnom iz Hrvatske i Slovenije, uz nekoliko izlagača iz Italije i Španjolske te jedan biodinamičar iz Francuske. 

Ovogodišnji Salon pjenušavih vina, prema podacima organizatora, privukao je 500 posjetitelja. Salon pjenušavih vina organizira gospođa Marija Vukelić u partnerstvu s poznatim ljubljanskim Salonom penečih vin. U petak u 15 sati vinari i hostese spremno su stajali iza stolova i štandova, na kojima su se se nudila pjenušava vina raznih sorti i iz raznih regija, poput Kosovog prigorskog rosea ili štajerske Radgosnke penine. Najboljim bijelim pjenušcem proglašena je Zlata radgonska penina Ciconia iz 2007. dok je u kategoriji rosea pobjedu odnijela također slovenska Donna Regina iz 2013. godine. Izostala su neka bitna imena poput Tomca i Šembera, a među izlagačima su osim spomenutih bili i Vina Cattunar sa svojim interesantnim Senatorom muškatom, izvrstan i dugovječni Misal sa svojom raznovrsnom kolekcijom (brut nature, brut, brut rose…), te sve prisutniji Ivančićev Griffin. Izostala su neka bitna imena poput Tomca ili Šembera, no to nije umanjilo kvalitetu ponude ili samog događaja. 

Pobjednici 2. Salona pjenušavih vina

Bijela pjenušava vina

1. Zlata radgonska penina Ciconia, 2007, Radgonske gorice, Slovenija

2. Juvé & Camps reserva de la familia brut nature 2012, Juve & Camps, Španjolska

3. Donna Regina brut nature 2013, Čarga, Slovenija i Istenič No.1 NV, Istenič, Slovenija

Ružičasta pjenušava vina

1. Donna Regina brut Rosé 2013, Čarga, Slovenija

2. Rosula brut 2015, brut, OPG Željko Kos, Hrvatska

3. Zlata radgonska penina rosé 2012,  Radgonske gorice, Slovenija

Fotografije/Julio Frangen

Povezane vijesti

aviation-gin

stella

svijet-vina

Održan je drugi zagrebački Salon pjenušavih vina

by Filip Rosandić time to read: 1 min