Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ljubičasta riža je nova opsesija. Talijani su uzgojili prvu europsku sortu Violet

ljubicasta-riza

Iako je u azijskoj kuhinji uobičajena namirnica, ljubičasta riža tek čeka svoj trenutak na Zapadu. Ova vrlo aromatična crna riža svoju intenzivnu ljubičastu boju i ime zahvaljuje visokoj koncentraciji antocijana u opni zrna.

Antocijani su moćni antioksidansi prisutni i u crnim sortama grožđa. Zbog iznimne nutricionističke kvalitete, ljubičasta je riža imala zanimljivu povijest.Posebno je bila cijenjena u carskoj Kini u vrijeme dinastije Tang, kada su je smjeli jesti samo carska obitelj ili podanici s carskim dopuštenjem, obično vojni zapovjednici prije bitki ili posebni gosti na dvoru. Svatko tko je jeo ljubičastu rižu bez izričitog careva dopuštenja, mogao je biti osuđen na smrt. Zato je prvi naziv za ovu rižu bio Zabranjena riža.

https://www.facebook.com/RisoDiNori/photos/a.585105708249121.1073741829.553824164710609/1419082451518105/?type=3&permPage=1

Ljubičasta riža uzgaja se se u cijeloj Aziji, dosta je prisutna u korejskoj kuhinji, ali njezine migracije tu nisu stale. Odnedavno, ljubičasta je riža postala nova autohtona talijanska sorta. Kao poznati proizvođači riže, Talijani značajno investiraju u istraživanja. Nekoliko talijanskih novijih crnih sorti poput Venere uzgojene 1997. već su izborile mjesto na tržištu. Nova sorta Violeta nešto je sasvim drugo. Violet je nastala spontanim križanjem na poljima malog talijanskog proizvođača Riso di Nori iz Vercellija, mjesta u kojem je uzgojena i Venere. Riso di Nori je u suradnji s genetičarima deset godina radio na stabilizaciji svojstava Violeta, pod vodstvom 31-godišnje vlasnice Eleonore Nori, koja je tvrtku naslijedila od djeda. Violet je potpuno ljubičasta riža, sorta koja ima istu boju zrna, stabljike i lista. Ljubičasta riža ima najveću koncentraciju antocijana od sve hrane, a Violet ih ima nekoliko puta više od prosjeka i tri puta više od Venere. Antioksidativni potencijal ove sorte je dvostruko veći od svih poznatih vrsta riže. Riso di Nori proizvodi većinom integralnu verziju Violeta, a jedan dio se parbojlira posebnom tehnologijom kako bi se očuvali boja i antioksidansi.

Zbog intenzivnog mirisa, Viola se preporučuje za jela s mesom i ribom i salate od riže. Chefovi koji su je testirali tvrde da je ipak najbolja za rižoto, posebno ako se u recept dodaje vrhunska gorgonzola. Ove godine Riso di Nori uzgojio je 25 hektara Violeta s minimalnim urodom od 30 kvintala po hektaru jer je, kažu, obrađivanje Violeta iznimno složeno i skupo. U svakom slučaju, tajming je odličan. Pantone, glavni svjetski autoritet za boje, Ultra Violet je proglasio bojom 2018.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.