Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KUHANJE JE IN Zašto se hrvatske komercijalne televizije ponašaju kao da im je obezvrjeđivanje kućnog kuhanja misija

kuhanje-je-in-fb

Sanja Doležal jedna je od ugodnijih pojava na hrvatskoj komercijalnoj televiziji. I nesumnjivo voli kuhati. Očigledno je da ne zna neke osnovne stvari, ali recimo da to ni ne očekujemo od formata poput Kuhanje je IN, koji je nedavno krenuo na Novoj TV. U tom segmentu IN Magazina koji se emitira od ponedjeljka do petka, Sanja Doležal kuha jela na kojima je odrasla i koja još uvijek rado kuha kod kuće. Dobar, populistički koncept od kojeg se, uz nešto znanja i truda, može napraviti popularna i smislena emisija. Eleviranje kućne kuhinje trebalo bi biti jedna od glavnih misija programa kao što je Kuhanje je IN. Iz emisije u emisiju, čini se, međutim, da uredništva televizijskih zabavnih programa imaju sasvim suprotnu misiju, obezvrijediti hrvatsku kućnu kuhinju.
Prije šest godina u projektu Kuhari na YouTubeu, Doležal je nastupala u identičnom konceptu, dakle tipična hrvatska kućna jela bez ikakvog pomaka. U kojemu ste, primjerice, mogli vidjeti da se povrće nakon blanširanja uopće ne šokira u ledenoj vodi nego se ostavlja na zraku, i da su nesretnu Sanju Doležal natjerali da kuha s minijaturnom plastičnom kuhačom koja izgleda kao igračka.

No, nova emisija na Novoj TV podsjeća na puno važnije pitanje: koja je uopće svrha, osim možda reklamiranja pokojeg lošeg proizvoda, snimanja emisije u kojoj se promovira mediokritetsko kućno kuhanje. Ako već ulaze u to, televizije bi gledateljima trebale ponuditi recepte koji su tehnički i kulinarski bare malo ozbiljniji od onih koje kuhaju kod kuće. Recimo da nikad niste kuhali sekeli gulaš i sad u emisiji Kuhanje je IN želite vidjeti kako se to tradicionalno, karakterno mađarsko jelo zapravo kuha. Sekeli gulaš, kao što znamo, temelji se na nepogrešivom spoju svinjetine i kiselog kupusa. Svinjetina, kupus i paprika se sotiraju na luku i masnoći, najbolje na masti, i kasnije krčkaju s mesnim temeljcem, kimom, lovorom i paprom u zrnu ili klekovim bobicama, dok se ne dobije moćni, svijetli gulaš crvenosmeđe boje, koji se servira sa špeclima ili kuhanim krumpirom i s kiselim vrhnjem koje uravnotežuje žestinu kupusa. Neki kuhari kupus prije dodavanja mesu kratko sotiraju s kimom, ali varijacije tu ne prestaju. Od dodavanja timijana, nasjeckane zelene paprike i pancete do pirea od rajčice, jabuka, rog paprika i kopra, recepti za sekeli gulaš nisu baš egzaktna kategorija.

U emisiji Kuhanje je IN većinu ovoga nećete doznati. Nitko vam neće reći, recimo, koju poziciju svinjetine da kupite za sekeli, ali reći će vam da je “svinjetina jako kalorično meso” i da “vole da na njoj bude malo masnoće.” Normalan kuhar bi vam preporučio plećku, možda i otkoštena svinjska rebra. Nitko vas neće upozoriti ni da zelje, ako vam je prejako, kratko isperete i ako treba nježno stisnete da višak vode iziđe iz njega. Niti da će meso, ako ga kratko zapržite prije dinstanja, biti ukusnije i zadržati sokove. Luk, meso i kupus, naravno, podlijevaju vodom jer temeljci kao osnova kuhanja još se nisu probili u svijest scenarista hrvatskih masovnih kuharskih emisija. Papriku dodaju nakon podlijevanja, u vodu, umjesto u fazi sotiranja, jer zašto bi netko tko se stotinama tisuća gledatelja obraća kao autoritet za kuhanje znao da se začini puno bolje razvijaju na masnoći ili suhoj toplini nego u tekućini, i da se s dodavanjem začina poput crvene paprike u vodu gubi većina aromatike? U pun lonac zelja i mesa dodali su žličicu paprike iako je paprika jedan od glavnih sastojaka sekelija.

Nakon toga, umjesto da ljude podsjete da gulaš tijekom kuhanja probaju nekoliko puta da vide je li dobro začinjen i prilagode začine, na Novoj TV su ih počeli uvjeravati da uopće ne sole sekeli gulaš, “jer se kupus kiseli u soli”. Voditeljica je za kraj, dosljedno dotadašnjem tijeku emisije, naribala jabuku ravno u lonac skoro kuhanog gulaša, objašnjavajući da se tako smanjuje kiselost kupusa. U svakom receptu koji u sastojcima za gulaš ima jabuku (najbolje Granny Smith, to također nisu rekli), a to gotovo nikad nije recept za sekeli, piše da se jabuka dodaje u prvoj fazi, nakon što se meso zaprži i sotira s lukom. I tako, ako ste sekeli gulaš umjesto od nekog profesionalnog kuhara ili dobrog kućnog kuhara odlučili naučiti u emisiji Kuhanje je IN, naučit ćete da se sekeli gulaš radi s industrijskim talijanskim maslinovim uljem, nebitno od koje pozicije svinjetine, s minimalno začina i bez soli, kako bi se dobio bezbojni gulaš boje dinstanog zelja. Na istoj razini možete naučiti kako se priprema piletina u medu, i niz drugih domaćih jela koje najavljuje ova emisija Nove TV koja će kao i tolike druge pasti u zaborav dva dana nakon što je skinu s programa. Što je dobro i za Sanju Doležal i za gledatelje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.