Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Aperitivu je održana promocija sjajnih calvadosa Drouin

calvados-fb

U ponedjeljak u rano popodne, najambiciozniji bar u centru Zagreba Aperitivo ugostio je Christiana Drouina, proizvođača jednog od najprestižnijih calvadosaCalvados je, podsjetimo, brandy od jabuke koji se destilira u Normandiji, postupkom vrlo sličnim onome kojim se dobiva i konjak. No, za razliku od konjaka, calvados je izrazito voćan i aromatičan, što je i normalno s obzirom na bazičnu sirovinu. S druge strane, calvados, baš kao i konjak, odležava u hrastovima bačvama, koje mu daju crvenosmeđu boju (mnogi jeftiniji brendovi calvadosa boju zapravo dobivaju zbog dodanog karamela, a ne zbog zrenja u hrastu).

Drouin je, pak, vrlo prestižni,”artizanski” brend, koji pazi i na najmanje detalje u proizvodnji ove sve popularnije jabučne rakije. U Aperitivu smo jučer probali dva Drouinova klasična calvadosa. VSOP je odležavao više od pet godina (zakonski minimum za VS calvados iznosi dvije godine), dok je XO dozrijevao dvanaest godina. VSOP je, očekivano, agresivniji i snažnijeg tijela, dok je XO vrlo mekan, elegantan i izbalansirano aromatičan.

Christian Drouin

Prije tastinga gospodin Drouin održao je kratko predavanje o povijesti proizvodnje tog pića, o vrstama jabuka od kojih se dobiva calvados (Drouini koriste tridesetak sorti, od jako gorkih preko slatkih do kiselih) o specifičnom uzgoju jabuka koji je kod obitelji Drouin biološki, te o različitim metodama dozrijevanja. Poslije kušanja calvadosa, na red su došli novi proizvodi obitelji Drouin, Le Gin i La Blanche. Le Gin je gin od jabuka, koji je već postigao veliki uspjeh u dobrom dijelu svijeta, od Singapura do Kalifornije, i koji se servira i samostalno, a ne jedino u koktelima. La Blanche je, pak, bijeli “calvados” namijenjen barovima i miksolozima. Calvadosi se već dulje vrijeme nalaze na hrvatskom tržištu. No, dosad su se uvozile uglavnom supermarket varijante. Drouinovi calvadosi (distributer je zagrebačka tvrtka Fine stvari) prvi su zaista vrhunski brendiji od jabuke koji su došli u Hrvatsku.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.