Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KUHARSKI JUSTIN BIEBER Flyn McGarry (19) profesionalno kuha od 11. godine. Upravo otvara prvi restoran u New Yorku

flyn-mcgarry

Devetnaestogodišnjeg Flyna McGarryja zovu čudom od djeteta. Ili Justinom Bieberom gastronomije. U 19. godini života objavio je da mu je “toliko više dosta” pop-upova i najavio otvaranje stalnog restorana u prostoru jednog cafea u New Yorku. Zahtjeve za dozvole podnijela je Flynova sestra Paris, jer je on još maloljetan po američkom zakonu.  Flyn McGarry proslavio se nizom pop-up večera na chef’s tableu u West Villageu, na kojima je kuhao za 12 gostiju po seatingu. Kuhati je počeo s 11 godina, na internim večerama u kući svojih roditelja u Los Angelesu, na koje su mogli doći samo njihovi osobni gosti. Večere su bile hit.

U intervjuu koji je prije nekoliko godina da Business Insideru, rekao je da je kuhati počeo jer mu je dosadila hrana koju su kuhali njegovi roditelji.”Dosadila mi je dječja hrana, asa 10 godina bio sam dovoljno starmali da se prihvatim kuhanja. Moji roditelji bili su presretni da mi mogu prepustiti kuhinju.” Pun dječje znatiželje o mogućnostima raznih namirnica, McGarry je pročitao kuharicu kalifornijskog restorana The French Laundry, kultnog restorana chefa Thomasa Kellera.  “Kad sam počeo otkrivani fine dining i umjetnost u kuhanju, postao sam opsjednut,” pričao je McGarry. “Počeo sam učiti osnovne vještine jer sam htio skuhati sve recepte iz te knjige.”

Onda su se njegovi roditelji iz Malibua preselili u Hollywood i McGarry je otkrio novu kulturu. Njujorškoj se publici taj put predstavio pop-upom Eureka 2014. godine, s menijem od osam sljedova koji se prodavao za 150 eura. Carla Ruben, vlasnica koncepta Creative Edge Parties otkrila je McGarryja kad je na Facebooku ponovno srela njegovu mamu. Ruben i gospođa McGarry zajedno su studirale. Prva McGarryjeva pop-up večera u Creative Edgeu bila je rasprodana. “Gosti su bili izvan sebe od uzbuđenja. Flynn je jedan od najozbiljnijih chefova s kojima sam radila. Njegov jedini cilj je postati najbolji kuhar.”

McGarry je tada imao 15 godina, još uvijek službeno nije smio raditi pairinge jela s vinom ali je već imao naslovnicu specijala o hrani New York Timesova Magazinea. Sa 16 godina jo je jednom na četiri večeri otvorio Eureku, taj put za 120 gostiju i menijem od 14 sljedova za 180 dolara, koji je odmah rasprodan. Na meniju su među ostalim bili ježinac usoljen u morskoj vodi s pireom od mrkve i kave mjesec dana infuzirane u octu i bordelaise umak od cikle odležane tri tjedna i rehidrirane dimljenim sokom od cikle, jelo koje se priprema oko 12 sati. McGarry svoj stil opisuje kao Modern American, ali samo zato što nešto mora reći novinarima kad ga pitaju. “Jedino što me zaista zanima jest da svatko tko dođe na moju večeru dobije savršeno jelo. I svaki put sve bolje,” kaže.

Eureka je bila toliko tražena da ju je McGarry pretvorio u“trajni pop-up”. U međuvremenu je kuhao u Eleven Madison Parku chefa Daniela Humma, lani proglašenim najboljim restoranom na svijetu u San Pellegrinovu izboru World’s 50 Best Restaurants. Novi restoran radit će za ručak i za večeru, šest dana u tjednu. Dokumentarac o neobičnom slučaju chefa Flyna McGarryja preksutra će biti premijerno prikazan na Sundance festivalu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.