Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

O’Hara je, dakle, senzacionalno sladostrasno dobra

ohara-pizza copy

Kad smo prije otprilike dvije godine prvi put posjetili pizzeriju O’Hara, taj lokal na Malešnici, kvartu za koji Zagrepčani iz centra kažu da je bliže Ljubljani nego Zagrebu, uživao je u vrhuncu svoje popularnosti. O’Hara je imala status nove gradske senzacije u koju se teško ulazilo bez rezervacija, ali pizza je bila tek vrlo dobra, još daleko od odlične. Ovih je dana O’Hara ugodno popunjena ali nije prepuna, jer više nije nova i njen je hype prošao. Što je dobra vijest za goste, koji su pošteđeni pretjeranih gužvi. Još je bolja vijest da je pizza u O’Hari danas fenomenalna, neusporedivo bolja nego prije dvije godine.

Evo zašto.

Otkako se posvetila samo klasičnoj napoletani, O’Hara je uspjela postići upravo drastične pomake u kvaliteti tijesta. Rubovi naših jučerašnjih pizza imali su upravo savršene i vrlo brojne leopardove točkice, dok je tekstura rubova bila istodobno čvrsta, elastična i sasvim dostatno mekana da bi se mogla žvakati s lakoćom i zadovoljstvom. Riječ je o savršenoj napoletani, koja zahtijeva dubinsko znanje o tipovima brašna, njegovom ponašanju tijekom odležavanja, o tretmanu glutena  koji daje elastičnost, kao i o temperaturi pečenja.

https://www.instagram.com/p/BZUUpWxnMYV/?taken-by=oharazagreb

Nadalje, tanka sredina pizze koja je prije dvije godine ostavljala mlohavo palačinkasti dojam, sada je također elastična i kompaktna. Jučerašnje su O’Harine pizze imale upravo savršenu teksturu. Moglo bi ih se usporediti s precizno kuhanim rižotom ili optimalno pogođenom carbonarom (i jedno i drugo iznimne su rijetkosti u hrvatskom kulinarstvu). Govorimo li, pak, o aromama, pizze su sladostrasno mirisale po svježem vrućem kruhu pomiješanom sa slatkim mirisom bosiljka. Na okusu su, pak, dominirali vrlo dobri sastojci poput salame od crne slavonske svinje i ragua od slatke salsiccie, kontrastiranog gorkom rikulom i ukiseljenim jalapeñom.

Jedino je šteta što parmezan sitno ribaju umjesto da ga stružu, jer da bi strugotine pizzi dale dodatnu teksturu i orašastu notu okusa,. No, to je tek minorna zamjerka. Pizza u O’Hari uvjerljivo je najbolja otkako ondje dolazimo. Uobičajeno nezanimljiv izbor vina ojačan je vrlo dobrom Matoševićevom preklanjskom malvazijom, punjenom posebno za O’Haru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.