Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mladi hrvatski chefovi koji bi 2018. mogli postati zvijezde

chefovi-2018

Lanjska je godina afirmirala ili najavila afirmaciju skupine relativno mladih kuhara, koji bi uskoro mogli promijeniti već etablirane hijerarhijske odnose u domaćoj restoranskoj industriji i početi uspostavljati novi poredak. Riječ je o ljudima koji strastveno vole svoj posao, stalno uče skloni su riskirati, a neki od njih dio svake zime provode u velikim europskim restoranima što je, naravno, najbolji put za napredak. Evo, dakle, naše liste mladih chefova koji bi mogli obilježiti 2018.

1. Filip Horvat – Ab Ovo, Zagreb

Filip Horvat već jest lokalna zvijezda. Ab Ovo posluje jako dobro, a o gospodinu Horvatu brojni obožavatelji govore u superlativima. Ove bi godine Filip Horvat mogao početi proširivati svoj kulinarski rukopis , te se etablirati u cehovskom okruženju. Riječ je vjerojatno o najtalentiranijem mlađem kuharu u Hrvatskoj koji je, podsjetimo, još kao tinejdžer radio s Jeffreyem Vellom i Dinom Galvagnom, da bi zatim preuzeo Petu četvrtinu

2. Bruno Vokal – Noel, Zagreb

Dolazak Brune Vokala u Noel značajno je utjecao na transformaciju tog odličnog restorana iz gastrotainmenta u fine dining. Vokalovim ulaskom u Noelovu kuhinju chef Goran Kočiš dobio je kreativnog i tehnički kompetentnog najbližeg suradnika. S obzirom na ambicije i nemilosrdni tempo rada Noelovih vlasnika, valja očekivati da će se gospodin Vokal, koji je 2011. godine u Zagrebu završio kuharsku školu, ove godine suočavati s još većim izazovima nego lani, kad je Noelov tim, primjerice, perfektno odradio Krugovu i Ruinartovu večeru.

3. Melkior Bašić – Alfred Keller (Alhambra), Mali Lošinj

Prije točno dvije godine uprava lošinjske Jadranke povukla je riskantan potez, imenujući tada anonimnog zagrebačkog mladog kuhara chefom najluksuznijeg kvarnerskog hotela. Rizik se i više nego isplatio. Melkior Bašić suvereno je zavladao jednim od najambicioznijih i najzahtjevnijih fine dining restorana na Jadranu, koji najveći dio svojih sastojaka, od divljači do riba i rakova, nabavlja na Cresu i Lošinju. Gospodin Bašić i ove zime putuje Europom stažirajući u Michelinovim restoranima.

4. Deni Srdoč – Draga di Lovrana, Lovranska draga

Deni Srdoč s Krka još je jedan od kuhara iz Pete četvrtine koji danas igraju važnu ulogu u hrvatskom restoranskom biznisu (premda je Srdoč došao u Petu četvrtinu kad je Dino Galvagno već odlazio, tako da je zapravo radio za Filipa Horvata).

Deni Srdoč mora još puno učiti, no on posjeduje talent za izvlačenje i slaganje okusa, te razumije logiku izgradnje svakog pojedinog jela, kad je riječ o kontrastima tekstura i o odnosima masnoća i svježine, slatkog i kiselog ili umamija i slanog. Osim toga, čini nam se da Srdoč jako pazi na detalje, što je nužan preduvjet da bi bilo tko postao zaista vrhunski kuhar.

5. Matija Bregeš – Boškinac, Pag

Poslije stanovitog kaosa u Boškinčevoj kuhinji 2016. godine, mjesto glavnog chefa 2017. dobio je Matija Bregeš, koji je do tada obavljao posao sous chefa. Prije preuzimanja Boškinca, Bregeš je stažirao u nekoliko klasičnih europskih restorana. Ovu bi zimu također trebao provesti u Michelinovim kuhinjama. Hrana u Boškincu prošlog je ljeta bila lijepa, uglavnom čista, prilično maštovita i pametno lokalna, s par izvrsnih jela od janjetine, ali i od kamenica i škampa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.