Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Alzingerov grüner veltliner Steinertal jedno je od najboljih bijelih vina koja se mogu nabaviti u Hrvatskoj

alzinger-fb

Dakle, Smaragd Steinertal iz 2015. godine apsolutno je i bezuvjetno senzacionalan. Njegov kompleksni bouquet počinje lagano zadimljenim, pepeljastim aromama koje se miješaju s famoznim chablijevskim mokrim kamenom. Zatim slijede suzdržani ali precizni mirisi rascvjetane proljetne livade i krušaka uz samo lagane naznake bijelog papra, koji bi trebalo biti tipičan deskriptor za grüner veltliner. Poslije pola sata u čaši osjete se i nijanse, ali samo nijanse ljetnog voća, poput bijelih bresaka. U ustima se miješaju okusi kruške s okusima zelenog povrća poput šparoga, i s prilično izraženom slanošću i mineralnošću.

Finiš ovog vina čvrste kisele strukture  traje barem minutu. Alzingerov gruner veltliner Steinertal Smaragd (smaragd je u Wachauu viša oznaka zrelosti, a Federspiel niža) jedno je od najfascinantnijih bijelih vina, što smo ih kušali unatrag godinu dana, i definitivno najbolji gruner iz Wachaua, koji smo probali unatrag nekoliko godina.Njegova suzdržana elegancija i apsolutna preciznost i čistoća okusa udruženi su s onim osjećajem supstancijalnosti i poštovanja, s kojima se suočavamo kad pijemo zaista veliko vino, koje nam još danima ne izlazi iz glave.

Leo Alzinger osnovao je vinariju Alzinger 1983.godine u Unterloibenu u Wachau. Vinarija je smještena vrlo blizu poznatijeg susjeda Emericha Knolla.

Alzingerova se obitelj desetljećima bavila vinogradarstvom ali su počeli buteljirati vino prije nepunih 35 godina. Danas vinariju vodi Leo junior, koji je, prije nego što je od oca preuzeo posao, stažirao u legendarnoj njemačkoj kući Muller Catoir, gdje je vjerojatno naučio sve što je važno znati o rizlingu. U ekspertizi za gruner veltliner Alzingeri su ionako među vodećima u svijetu.

Alzingeri danas proizvode manje od sto tisuća boca rizlinga i gruner veltlinera(uzgajaju i nešto malo chardonnaya), s 11 hektara terasastih vingorada u Wachauu. Stilski gledajući, Alzingeri se značajno razlikuju od dva globalno najpoznatija wachauska proizvođača, F.X. Pichlera i Emericha Knolla. Pichlerova su vina katkad gotovo kalifornijska, gusta, ultravoćna, često prepuna alkohola(kušali smo neke Pichlerove rizlinge s više od 15 posto alkohola).

Knollova su vina, osobito ona iz prestižne serije Vinothekfullung, izrazito robusna, ekspresivna, ultrabogata u okusima i aroma, ali jako rustikalna, s puno rubova, te im treba vrlo mnogo vremena da bi postala elegantna(u bečkom Palais Cobourgu probali smo pojedine Knollove rizinge i grunere iz devedesetih godina, koji su baš plemenito ostarjeli). Alzingerova su vina, pak, graciozna, podigrana, lijepo umjerena i savršeno izbalansirana.

Premda se grožđe za smaragde načelno bere u drugoj polovici desetog mjeseca, ono, i zbog specifičnih položaja, pri čemu je Steinertal karakterističan primjer, ne skuplja previše šećera, pa vina ne dostižu više od 13,5 ili 14 posto alkohola. Važno je spomenuti da su Alzingeri specijalisti za single vineyards vina: preko blagdana smo kušali više njihovih federspiela i smaragda s različitih položaja, i svako se vino naočigled razlikuje, premda je riječ o istoj berbi, istoj sorti, i istim metodama proizvodnje (koriste se, među ostalim, velike drvene bačve).

Alzingerove buteljke u Hrvatsku uvozi mala, ali zaista ekscentrično važna zagrebačka tvrtka Hidden Wines, specijalizirana za prirodna vina i za manje poznate, ali neprijeporno vrhunske proizvođače. Hidden Wines uvozi i etikete Nikolaihofa, još jedne briljantne wachauske vinarije. Šteta je, jedino, što Hidden Wines svoj uzbudljivi i inovativni uvozni program distribuira jedino restoranima i barovima.

Gastropreporuka Mi smo ovaj grüner prvo natočili uz kulen i mladi parmezan: kiselina i mineralnost odlično su presjekli masnoću mesa i sira, koja je zauzvrat vino učinila još slasnijim. Toplo preporučujemo uz dimljeni losos, nigirije s tunom ili jeguljom, velike škampe, kamenice, ali i klasični rižoto. Zbog crte zelenog povrća, Steinertal bi se morao fino slagati s prvim divljim šparogama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.