Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HABIBI ORIENT U Savskoj je otvoren veseli arapsko-turski dućan pun baklava, kadaifa, datulja i ružine vodice

habibi-sirup-od-nara copy

U Savskoj ulici, par ulaza od restorana Felini, arapski zabavnjaci svirali su na sav glas, ljudi su u izlogu pili kavu sjedeći na visokim barskim stolcima, jedna Sirijska obitelj, nekoliko Turaka i dva mlada Palestinca zaobilazili su brda pita kruha razgledavajući hladnjake s turskim jogurtima, grčkim maslacom, pastama od datulja i turšijama. Nova tursko-arapska trgovina Habibi Orient skoro je tipični istočnjački kvartovski supermarket kakvih u Istanbulu možete vidjeti na stotine.

Habibi Orient je druga ispostava arapskog Marita Marketa koji već nekoliko godina radi u Jaruščici blizu Arena Centra. Nakon kineskih, japanskih, korejskih, indijskih i afričkih trgovina s hranom, u Zagrebu je u širem centru upravo nedostajala jedna bliskoistočna. Habibi Orient prodaje masovne brendove i osnovne namirnice za bliskoistočnu kuhinju; halal meso, sudžuke, ukiseljeno lišće vinove loze za sarmice, mulukiju (biljku iz porodice jute koja se priprema i koristi slično kao špinat) više vrsta bulgura i sušenog boba, prženi slanutak, usoljene koštice lubenice, svježe pečeni arapski kruh, bamije i začine među kojima smo našli crne sušene limete, kabsa mješavinu i mahtab, zatim razne umake od ljutih paprika i ukiseljeno povrće, pastu od harisse, sušene patlidžane, sudžuke, grčke maslace, sušene crne masline i niz drugih sastojaka.

Šteta da nismo našli usoljene limune. Prodavači tvrde da su ih imali i da čekaju novu dostavu. Mali odjel sa svježe pripremljenom hranom ima baklave i kadaife, svježe lokume, prodaju više vrsta crnih turskih čajeva i kava, vodice od ruže i narančinog cvijeta za deserte, sirupe od nara, džemove od smokava i oraha i od ruža. Habibi Orient je korektan bazični dućan koji ne pokazuje neke ozbiljne ambicije da zagrebačku publiku uputi u plemenitije segmente raskošne bliskoistočne gastronomije.

Po golemim kantama industrijskih kečapa i majoneza ostavljenima na hladnjacima sa sokovima od tamarinda, ruže i drugim masovnim istočnjačkim bezalkoholnim pićima, reklo bi se da je trgovina fokusirana na fast foodove i arapsku i tursku zajednicu u Zagrebu. Prodavači su ljubazni, atmosfera u trgovini jako vesela i može se pronaći zanimljivih stvari. Lokacija nije baš usput dok obavljate stvari po gradu, morate uskočiti na tramvaj par stanica ili se potruditi da nađete parking u Savskoj, tako da bi se Habibi Orient, koji ima i online trgovinu, morao ipak jače potruditi oko asortimana želi li privući i zadržati ljubitelje hrane i različitih svjetskih kuhinja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.