Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

KAKO UŽIVATI U DIJETI Kratki izbor finih i niskokaloričnih jela u zagrebačkim restoranima

takenoko

U ove dane u godini, svugdje se govori i piše o dijetama i detoksima. Razumljivo je da se svi koji imalo brinu za svoje zdravlje moraju odmoriti od božićno-novogodišnjih prejedanja. Taj se time out ne mora, međutim, pretvoriti u asketski pristup hrani. Kako bismo pokazali da se i u siječnju može (i treba) uživati u gastronomiji, pripremili smo mali vodič kroz zdrava i ne baš visokokalorična jela zagrebačkih restorana.

1. Agava, Tkalčićeva

File tune sa sušenom paprikom i cous cousom

Deset dekagrama tune sadrži između 110 i 140 kalorija (restoranski je normativ oko 20 dekagrama). Umak je gotovo prekaloričan, a cous cous spada među zdravije ugljikohidrate.

2. Le Bistro, Esplanade, Mihanovićeva

Lignje s kalamatama i komoračem

Za razliku od masovnih predodžbi, lignje su zapravo niskokalorične (kao i hobotnica), a ovo jako fino jelo koje košta 95 kuna, de facto ne sadrži ugljikohidrate.

3. Dubravkin put, Dubravkin put

Hladna jela s menija za ručak

Hladna jela s menija za ručak Dubravkinog puta idealna su za dijetni hedonizam. Nije li zabavno mršavjeti uz konfitiranu tunu sa šipkom i potočarkom, ili terinu od hobotnice i dunje? Oba ova jela koštaju manje od 80 kuna.

4. Noel, Dukljaninova

File divlje ribe s povrćem i limetom

Noel je pun gusjih jetara, velikih steakova i kavijara. No, gospoda Kočiš i Jug paze i na zdravu i niskokaloričnu hranu. File divlje ribe s povrćem i limetom (195 kuna), karakterističan je primjer s menija za večeru, dok smo dan prije Badnjaka ondje ručali izvrstan i ne prevelik tunin odrezak i juhu od mladog špinata.

5. Takenoko, Gundulićeva

Sushi

Sushi je prirodni rješenje za dijetu, dok god izbjegavate losos, jegulju i razne tempure koje se katkad stavljaju u sushi. U Takenoku bismo osim sushija izdvojili carpaccio od hobotnice s prahom misa (90 kuna).

6. Tekka, Radnička

Sashimi

Sashimi u Tekki možda je najbolji u Zagrebu: izbjegnite losos, pa optirajte za tunu i hamachi (180 kuna). Osim sashimija toplo preporučujemo salate od algi i od špinata u sezamovom umaku, koje su zaista jeftine.

7. Time, Petrinjska

Nigiri i dashi

Uz nigirije, u Time obavezno valja naručiti fenomenalni prozirni dashi (možda najfinija istočnjačka juha u Zagrebu) i uistinu izvrsni tataki od tune.

8. Royal India, Tkalčićeva

Murgh Tikka

Ovaj vrlo dobar indijski restoran nudi čitav niz zdravih i vegetarijanskih opcija. Morate jedino paziti da izbjegnete curryje s kokosovih mlijekom, vrhnjem i jogurtom, i da ne naručujete naan. Naš zdravi i dijetni izbor u Royal Indiji obuhvaća juhu od rajčica s korijanderom (25 kuna, Murgh Tikku (piletina iz tandoorija,60 kuna) i Dal Tedtke Wali (žuta leća u umaku od rajčica,40 kuna).

9. Vinodol, Teslina

File pastrve s bademima

Vinodol, poznat kao restoran velikih porcija srčane hrane, u zadnjih godinu dana nudi i nekoliko profinjenih niskokaloričnih jela, poput filea pastrve s bademima i povrćem na maslacu.(85 kuna). Malo maslaca u ovako laganom kontekstu ne može štetiti.

10. Carpaccio, Teslina

Carpaccio od jelena

Carpaccio je, kako ime kaže, idealno rješenje za sve karnivore na dijeti. Carpaccio od bifteka najbezbolniji je način uživanja u crvenom mesu. Carpaccio od jelena ima još manje masnoće. Osim toga krajnje je vrijeme da se naviknemo jesti sirovu divljač.

11. Budweiser, Heinzelova

Meksička salata

 

U ovom carstvu masnih kalorija, meksička se salata, sastavljena od pilećeg filea s roštilja, kukuruza, graha, rajčica i zelenih salata, ističe kao najprihvatljivija opcija. Svakako preskočite lepinju i tražite da vam salatu naprave s maslinovim uljem.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.