Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

LAST SECOND SHOPPING #1 U Hrvatskoj nikad nije bilo više luksuznih šampanjaca

Propustili ste nekom važnom donijeti božićni poklon, pa sada to želite nadoknaditi za Novu Godinu? Ili naprosto ne znate što da otvorite u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, a imate još ponešto mjesta u osobnom (ili kompanijskom) proračunu? Naposljetku, možda samo obožavate šampanjce, pa sad tražite dobar povod da biste racionalizirali trošenje kartice? Štogod da je točno, činjenica je kako u Hrvatskoj nikad, ali doslovno nikad nije bilo više luksuznih šampanjca.

Prestige cuvee ili luxury cuvee poseban su žanr šampanjske industrije koji obuhvaća manje od 1 posto ukupne proizvodnje šampanjca, ali je zbog visokih cijena iznimno profitabilan. Osim vrhunskih vina, segment luxury cuveea gotovo se uvijek prepoznaje po sasvim specifičnim etiketama pa i bocama.

Važno je znati da prestige cuvee ne pripada tradicionalnoj šampanjskoj industriji: on je, u širem smislu, nastao tek osamdesetih godina prošlog stoljeća, a među njegove prethodnike možemo uvrstiti Roedereov ruski Cristal iz devetnaestog stoljeća, zatim Salon te Dom Perignon, koji je, međutim, debitirao tek između dva svjetska rata. S druge strane, sva Krugova vina, od Grande Cuveea nadalje, možemo smatrati, ne samo zbog cijene, pripadnicima industrije prestige ili luxury cuveea .

Evo liste najboljih prestige cuveea koji su trenutno dostupni u Hrvatskoj.

1. Krug 2004. – 97-99 bodova

Riječ je o najpodcjenjenijem Krugovom vintageu unatrag dugo godina, što će se, uvjereni smo, pokazati jako pogrešnim. Berba 2004. koja je sasvim nedavno puštena u prodaju, rijetko je gdje ocijenjena s više od 95 bodova. Čini nam se da je to posve netočno, jer ovaj još jako mladi Krug posjeduje golemi potencijal odležavanja, koji će njegove aktualne voćne elemente, netipične za Krug, s godinama pretvoriti u niz kompleksnih tercijarnih aroma i okusa, izraslih na neusporedivo kiseloj kičmi najboljih šampanjca svih vremena. Oko 2400 kuna, Galerija vina (Miva)

2. Billecart Salmon, Cuvee Nicolas Francois 2002. – 97-99 bodova

Luxury cuvee Billecart Salmona, nazvan po jednom od utemeljitelja tvrtke, lani je s 99 bodova bio najbolje ocijenjeni šampanjac u Decaneru. Riječ je o mišićavom, ultrabogatom vinu, koje se doima puno mlađe od svojih sad već šesnaest godina. Berba 2002. možda je najbolja u ovom stoljeću u Champagni. Oko 2800 kuna Svijet vina (Acrobat)

3. Dom Perignon 2002 Andy Warhol Series – 97 bodova

Među ljubiteljima Perignona već se cijelu petoljetku vodi rasprava je li 2002. bolja od 2004. Kao veliki fanovi opake i moćne 2002. priklonili smo se toj godini. Svojim intenzitetom gotovo netipičnoj za Perignon: od mirisa zapaljene šibice na prvom nosu, preko kompleksnog, egzotičnog bouqueta, do karakteristične citrusne kremoznosti na okusu, Perignon iz 2002. AMG je varijanta uobičajenog Perignona. Etikete dizajnirane u čast Andya Warhola, velikog Perignonova obožavatelja i stalnog potrošača, daju dodatnu vrijednost ovom izvrsnom vinu. Oko 1400 kuna, Galerija vina (Miva)

4. Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2006. – 96-97 bodova,

Taittingerov Comtes de Champagne općenito se smatra najelegantnijim, ili jednim od dva ili tri najelegantnija prestige cuveea. Redovito ga pratimo od berbe 1996. i nismo naišli ni na jedno vino koje nije bilo fenomenalno. U Plavom smo podrumu prije desetak dana otvorili 2000. koja se pretvorila u kremasti veliki, mineralni bijeli burgundac. Berba 2006. puna je uobičajenih, kremastih citrusa, da bi se na aftertasteu, slično kao i u prethodnoj berbi, osjetio distinktivni okus karamela i kave. Prekrasno, raskošno vino. Cijena 1280 kuna, Vivat Wine Lovers (Vivat)

5. Jacques Selosse Substance – 96-97 bodova

Uz Krug, Selosseov Substance je najkompliciraniji šampanjac na našoj listi. On je težak, možda prekoncentriran, svakako neelegantan, ali toliko supstancijalan da predstavlja neizostavno iskustvo za svakoga tko zaista voli šampanjce, i tko misli da se razumije u šampanjce. Na mirisu dominiraju prosušeno grožđe i one vinske, specifične, podrumske arome, a na okusu suho voće, orasi, bademi i đumbir. Izvrsno uz čvršću hranu, od jastoga do telećih kotleta. Oko 2500 kuna, Svijet vina (Akrobat)

6. Henri Abelé Le Surire de Reims 2008. – 96 bodova

Henri Abelé prastara je šampanjska kuća utemeljena a u Reimsu 1757. godine pod imenom Maison Vander Veken. Obitelj Abelé ušla je u tu povijesnu šampanjeriju početkom četrdesetih godina devetnaestog stoljeća, a sam Henri Abelé preuzeo je tvrtku prije Prvog svjetskog rata. U osamdesetim godinama prošlog stoljeća katalonski obiteljski gigant Freixenet kupuje Henri Abelé. Sourire de Reims, napravljen od crnog pinota i chardonnaya, prestižna je Abeléova etiketa, koja vjerno odražava raskošni stil vinifikacije: Surire de Reims bogat je i u zlatnoj boji, i u bouquetu (breskve, marelice, smokve), dok je u ustima jako biskvitan, pun, velikog tijela, zaokružen ali i svjež, što sugerira još puno godina dozrijevanja. Surire de Reims predstavlja apsolutno najbolju vrijednost za novac među prestige cuveeima koji se mogu kupiti u Hrvatskoj. Cijena 750 kuna, Vivat Wine Lovers (Vivat)

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.