Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Svijet vina Dina Kušena jedina je hrvatska vinoteka koja na jednom mjestu ima Gaju, Tua Ritu, Moreaua… a uskoro dolazi Haut Brion!

svijet-vina14

Svijet vina na Prisavlju može se pohvaliti jako dugom vinotekarskom tradicijom. Ondje je vlasnik Vivata Boris Ivančić prije više od 20 godina otvorio svoj prvi dućan. Kad se Ivančić razišao s poslovnim partnerima i otvorio nove trgovine u Martićevoj i Folnegovićevoj, lokal u Boćarskom domu neko se vrijeme doimao dezorijentiranim, dok ga nije preuzeo vlasnik tvrtke Acrobat Dino Kušen, i prvu Vivatovu trgovinu preimenovao u Svijet vina. Danas je Svijet vina prodajno-izložbeni prostor za neka od najluksuznijih i najskupljih vina koja se uopće mogu kupiti u Hrvatskoj, kao i za niz superpremium i premium žestokih pića.

Zaista, nitko u Zagrebu ni u Hrvatskoj ne drži cjelokupni asortiman Angela Gaje uključujući i kultna vina Sorì Tildìn i Sorì San Lorenzo, koja koštaju nekoliko tisuća kuna, pa odmah pokraj njih cijeli portfolio Oliviera Leflaivea s legendarnim i rijetkim burgundskim grand cruima poput Batard Montracheta, pa više grand crua Christiana Moreaua iz Chablisa, pa nabolja vina Tua Rite, jedne od najuglednijih  toskanskih i talijanskih vinarija, pa povremeno šampanjce Jacquesa Sellosea, pa vrhunske vintage šampanjce Billecart Salmona…a ova bi impresivna kolekcija vina koju uvozi Kušenov Acrobat uskoro trebala biti okrunjena Chateau Haut Brionom, jednim od pet najvećih bordoških vina s Lijeve obale. I to Haut Brionom iz klasičnih berbi.

svijet-vina16

Dino Kušen danas, poslije petnaestak godina krvavog rada i borbe za mjesto na malom vinskom tržištu poput hrvatskog, prodaje zaista jedinstvenu zbirku velikih svjetskih vina. Jedna od važnijih Acrobatovih akvizicija svakako je stara obiteljska šampanjska kuća Billecart Salmon, iz Mareuil sur Aya, čiji suvlasnik Dennis Billecart Salmon već desetak godina redovito posjećuje Hrvatsku. Billecartov prestižni cuvee Nicolas François Billecart iz inače izvrsne berbe 2002. godine ovog je proljeća dobio 99 bodova u britanskom Decanteru. Riječ je o najbolje ocijenjenom šampanjcu u Decanteru u cijeloj 2016. godini. Nicolas François iz 2002. godine genijalno je vino koje ujedinjuje snagu i eleganciju, i koje ispred sebe ima još tridesetak godina života.

svijet-vina17

Standardni Billecartov Brut spada među najpopularnije šampanjce u hrvatskim restoranima i hotelima, dok je Sous Bois, s prepoznatljivom smeđom etiketom prvo Billecartovo vino vinificirano u drvetu. Sous Bois je bogat, moćan i jako slastan šampanjac koji se odlično slaže s hranom jačeg značaja, poput pečenog lososa ili telećih kotleta. I dok je Billecart Salmon primjer tradicionalne vinarije koja se uspješno prilagodila novom vremenu, Angelo Gaja čovjek je koji je doslovno sam stvorio novo, moderno doba talijanskog vinarstva. Krajem šedesetih godina talijanska su vina u svijetu bila poznata po turističkom Chiantiju i po nekoliko izvrsnih Brunella, prije svega onih obitelji Bondi Santi. Barolo i barbaresco bili su tek tradiconalni prozivodi, koji se u inozemstvu nisu osobito dobro prodavali.

svijet-vina9

Onda je Angelo Gaja, preuzeo vinariju od svog oca i počeo putovati, putovati i putovati. Gajina biografija Sori San Lorenzo, nazvana po njegovu najpoznatijem barbarescu, podjednako se bavi vinom i Gajinim putovanima i prezentacijama tijekom kojih je zapadno, osobito američko tržište naučio da poštuje Pijemont i nebbiolo.

I tako su vina iz Pijemonta, i barolo i barbaresco, do sredine osamdesetih počela postizati visoke cijene i ušla na vinske liste svih boljih američkih i britanskih restorana. Ostatak svijeta uskoro je prihvatio trend, pa je Angelo Gaja zasluženo postao jedan od sinonima za moderno talijansko vinarstvo. Angelo Gaja, koji također često dolazi u Hrvatsku, i danas aktivno vodi svoju obiteljsku tvrtku postupno prepuštajući posao kćeri Gaiji čije ime nosi poznati chardonnay Gaia and Rey. Gajina crna vina i dalje spadaju u najuži svjetski vrh. Od bazičnog Barbaresca preko Barola do tri glasovita crua Costa Russi, Sorì Tildìn i Sorì San LorenzoSvijet vina drži sva tri što je prilično fascinantno (kao što drži i većinu ostalih, dostupnijih Gajinih vina).

svijet-vina25

Tua Rita iz toskanske Maremme, još je jedna obiteljska vinarija iznimno zaslužna za svjetsku afirmaciju vrhunskog talijanskog vinarstva. Njihov merlot Redigaffi prvo je talijansko vino koje je kod Roberta Parkera osvojilo čistih 100 bodova. Tua Rita je osnovana prije tridesetak godina s dva hektara vinograda. Do danas su narasli na tridesetak hektara, s ukupnom proizvodnjom od oko 220 tisuća butelja. Uz Redigaffi, osobito je poznat Tua Ritin Syrah Toscana IGT, koji rijetko kad dobiva manje od 95 bodova. Giusto di Notri, tipična bordoška kupaža, zadnjih je godina pak nekoliko puta ocijenjen s 95, 96 i 97 bodova. Tua Rita je jedno od najtraženijih restoranskih vina na svijetu, što vrijedi i za njihovu baznu, cjenovno pristupačniju etiketu Rosso dei Nostri napravljen od sangiovesea, merlota, syraha i caberneta.

svijet-vina11

Blizu Tua Ritinih i Frescobadijevih buteljki, na policama Svijeta vina smještene su boce koje dolaze iz čuvenih burgundijskih vinograda. Acrobat je prije dvije godine počeo uvoziti vina Oliviera Leflaivea, člana jedne od najpoznatijih obitelji iz Puligny Montracheta. Leflaiveov portfolio obuhvaća bazne burgundce s oznakom Bourgogne Blanc, zatim nekoliko raznih Pulignya i Merasulta, kao i burgudske grand crue.

svijet-vina28

Batard Montrachet koji smo kušali početkom jeseni eterično je ali ultrabogato vino, koje pokazuje zašto su burgudijski grand crui najtraženija bijela vina na svijetu. U burgundijskom odjelu Svijeta vina valja još spomenuti Christiana Moreaua. Moreauovi osnovni chablisi predstavljaju izvrsnu vrijednost za novac, pa je logično da ga drže brojni hrvatski restorani. Moreauovi grand cru chablisi pokazuju sav potencijal jedne od najpoznatijih svjetskih apelacija za bijela vina.

svijet-vina29

Bordoški bi odjel Svijeta vina uskoro trebao dobiti strateško pojačanje. Acrobat bi, naime, trebao početi uvoziti Chateau Haut Brion, uz Lafite, Latour, Margaux i Mouton Rotschild najslavnije vino s Lijeve obale Bordeauxa. Haut Brion je i vlasnik Mission Haut Brion, vrhunske vinarije o kojoj se već desetljećima piše gotovo isključivo u superlativima. Chateau Haut Brion jedno je od onih vina koja su definirala bordošku, francusku i svjetsku scenu vrhunskih vina, i koje se ne može previše nahvaliti. Njihovo bijelo vino, mnogo rjeđe od crnog, načelno se smara najboljim bijelim Bordeauxom. Posebno je važno što će u Hrvatsku doći vina iz velikih, a ne iz loših bordoških berbi.

U njemačkoj sekciji dominira dr. Loosen sa širokim izborom različitih rizlinga. Jedna kasna berba sa samo 7,5 postoalkohola neki nas je dan oduševila aromatikom, skladnošću i šarmom. Naposljetku, valja spomenuti da Svijet vina prodaje i skoro cijeli opus Marjana Simčiča, vinarske rock zvijezde iz Goriških brda, koji je u opuštenijim političkim vremenima bio iznimno popularan na hrvatskom tržištu.

svijet-vina23

Simčič danas briljira na svjetskoj pozornici. Njegova prestižna vina poput Opoke, osvajaju sve moguće nagrade i mjesta na kartama Michelinovih restorana s više od jedne zvjezdice. Simčiča, recimo, drže i u Nomi. Njegova vina iz jeftinijih linija, poput Selekcije i Reserve, predstavljaju prilično dobru vrijednost.

Osim vina, Svijet vina u posljednje se vrijeme dosta ozbiljno bavi žestokim pićima, za koja je zadužen Vjenceslav Madić Kishoni, ugledni miksolog s lasvegaškim iskustvom. Lako prepoznatljive ručno izrađene boce ultrapremium tekile Clase Azul Plata o kojima smo već pisali, zauzele su istaknuta mjesta na šankovima vodećih zagrebačkih barova i restorana.

tekila

Whiskyji tvrtke The Lost Distillery tek čekaju da budu otkriveni. Što bi moglo biti ekscentrično uzbudljivo. The Lost Distillery je kompanija koja, koristeći znanstvene metode i stare recepture, pokušava oživjeti okus malt whisky iz davno zatvorenih destilerija. U Škotskoj je od kraja 19. pa sve do sredine 20. stoljeća zatvoreno više od sto destilerija. Kako bi reinkarnirala njihove arome i okuse, The Lost Distillery ne koristi suvremene, nego samo starinske tehnike proizvodnje whiskyja. Radi se, u svakom slučaju, o jednom od najuzbudljivijih projekata na sve vibrantnijoj whisky sceni, sada dostupnom i u Zagrebu.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”28″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”900″ gallery_height=”600″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”4″ show_thumbnail_link=”0″ thumbnail_link_text=”[Show thumbnails]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 Na kraju, Svijet vina prodaje posve neobičan gin Mare koji je ovog ljeta preplavio  sve ambicioznije hrvatske barove. Mare je mediteranski gin čiji se okusi temelje na timijanu, bosiljku, ružmarinu, narnačinoj kori i maslinama i jedan je od onih inovativnih pića koja su cijelom svom žanru dala novu dimenziju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.