Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINO GODINE 2017. Pobjednik je Tomčev pjenušac Amfora iz 2010. ispred Terana Benvenuti iz 2013!

Ovogodišnji izbor za Vino godine Kulta Plave Kamenice, u kojem je glasovalo više od dvadeset sommeliera i vinskih publicista, pokazao je kako je hrvatska vinska zajednica sklona čvrstim i trajnim vrijednostima, neovisno od stila pojedine vinarije.

U prvih deset ušla su četiri macerirana vina (uz pobjednički pjenušac, riječ je još o Grku Križ, o Wild Skins hvarsko-britanske vinarke Jo Ahearne, te o Claievu Svetom Jakovu), pa Milošev Stagnum kao jedini plavac, pa Kozlovićeva Santa Lucia, pa Korakov Sauvignon Kamenice. Riječ je, redom, o proizvođačima najviše reputacije, s prilično jasnim vrijednosnim sustavom prema proizvodnji vina. Što, uostalom, vrijedi i za prvoplasiranu i drugoplasiranu vinariju.

Obitelji Tomac i Benvenuti primjer su predanog, iskrenog i modernog pristupa malom vinskom biznisu. Njihovi uspjesi, potvrđeni visokim međunarodnim ocjenama, pokazuju da se odricanje spojeno s inovativnošću i stalnim učenjem naprosto mora isplatiti. Glasači u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice mogli su glasovati za pet vina. Prvoplasirano vino dobilo je 10 bodova, drugoplasirano 8, trećeplasirano 6 četvrtoplasirano 4 i petoplasirano 2 boda.

Kompletne rezultate izbora za vino godine možete pogledati OVDJE

1. Tomac Brut Amfora 2010. – 96 bodova

Obitelj Tomac iz Donje Reke kraj Jastrebarskog među prvima je na svijetu proizvela pjenušac iz amfore. Kad je prije više od godinu dana Tomislav Tomac Amforu iz 2010. prezentirao Richardu Geoffreyu (šefu podruma u Dom Perignonu) i Anselmeu Selosseu, obojica su ostali iznenađeni. Vino im se svidjelo, te su kazali da nikad nisu čuli da bilo tko proizvodi pjenušavo vino na temelju vina maceriranog u amforama. Macerirana su vina, naime, bogata taninima, a tanini i mjehurići načelno se ne vole. Vino koje obiluje mjehurićima i taninima trebalo bi biti na samom rubu pitkosti.

Tomci su, međutim, uspjeli, i to u berbi groznoj za mirna vina, proizvesti elegantni, duboki, ultrabogati pjenušac koji je svoju apoteozu doživio krajem 2016. godine, kad ga je Decanter uvrstio među nekoliko najvažnijih pjenušavih vina na svijetu.

Amfora iz godine u godinu postaje sve bolja, no preostalo je, nažalost, tek pet ili šest stotina boca i ne zna se kad će i hoće li na tržište stići nova berba, jer će narančastu etiketu Amfore dobiti samo pjenušavo vino koje će moći dostići kvalitetu prve, šampionske serije. No, i mimo Amfore, Tomci iz Jastrebarskog afirmirali su se kao prva hrvatska šampanjska obitelj. Njihovi ostali pjenušci ne samo da su najtraženiji, nego su i zaista najkvalitetniji na našoj sceni pjenušavih vina. Redovita jesenska studijska putovanja u Champagnu očito utječu na ekspertizu u Tomčevim vinogradima i podrumima. Mirna vina, osobito rizling, također spadaju u uži hrvatski vrh.

2. Benvenuti Teran 2013. – 88 bodova

Godina 2017. bila je fenomenalna za braću Benvenuti iz Kaldira kraj MotovunaNjihov Teran iz 2013. godine osvojio je 95 bodova i platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, dok je odležana malvazija Anno Domini iz 2015. dobila zlato na International Wine Challengeu.  Ovaj crno bijeli trijumf obitelji Benvenuti nije neočekivan. Premda su vino počeli buteljirati relativno kasno, iza 2000. godine, vrlo su brzo stekli status najcjenjenijih i najtraženijih istarskih klasika, poput Kozlovića, Coronice i Matoševića. A zatim su krenuli u dizanje kvalitete, prvo s briljantnim slatkim vinima, da bi zadnja izdanja Terana i Anno Dominija dosegla ozbiljan međunarodni kvalitativni rang.

Njihov nam se Teran čini osobito važnim, jer su Benvenutiji u dvije berbe za redom (2012. i 2013.) uspjeli proizvesti elegantno, vrlo čisto vino s jasnim izrazom terroira i sorte. Benvenutiji su se tako pridružili Coronicinom Gran Teranu, u nastajanju da se pokaže kako bi teran zapravo trebao biti veliko crno vino istarskog poluotoka. I bazična malvazija braće Benvenuti standardno je dobra, te spada u grupu pouzdanih mladih malvazija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.