Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slavni chef, voditelj i cijelo osoblje napustili su čikaški restoran s tri Michelinove zvjezdice. Evo zašto

Dok smo sastavljali listu najvažnijih i najzanimljivijih događaja ove godine, iz Chicaga je u samom finišu godine stigla vijest o jednom od najšokantnijih. Chef Curtis Duffy, voditelj Michael Muser te svi kuhari i osoblje, napustili su slavni čikaški restoran Grace. U Chicagu postoje samo dva restorana s tri Michelinove zvjezdice: Alinea chefa Granta Achatza i Grace chefa Curtisa Duffyja. Ako ste poklonik dokumentaraca o restoranima i chefovima, sigurno ste na gledali For Grace, potresni dokumentarac o chefu Duffyju i njegovu nevjerojatnom životnom putu, koji je osvojio 24 prestižne filmske nagrade. Curtis Duffy je, naime, sudionik jedne od tragičnijih priča američke crne kronike. Njegov otac, policajac s ozbiljnim i neliječenim mentalnim poremećajem, nakon bolnog razvoda i višednevne talačke krize ubio je Duffyjevu majku. Tada tinejdžer, talentirani mladi kuhar koji je već osvajao kuharske nagrade na lokalnim natjecanjima u Ohiju, po policijskom je nalogu morao pregovarati s ocem dok je držao zatočene njegovu majku i sestru.

Ova trauma, pričao je Duffy u dokumentarcu, zauvijek je odredila i njegov život i njegovu psihu, ali ga nije spriječila da napravi briljantnu kuharsku karijeru. Unatoč mnogim udarcima koje je trpio. Duffy je, naime, bio jedan od učenika Charlieja Trottera, što je samo po sebi garancija bolnih poglavlja u biografijama, i Trotter mu nikad nije oprostio što ga je napustio. Dokumentarac The Grace govori o stvaranju Duffyjevog prvog restorana, Grace u Chicagu, i svemu što otvaranje ambicioznog restorana podrazumijeva, od problema s investitorima i traženjem zaposlenika do odgoda, sporova s majstorima i nesporazumima koje nitko normalan ne može predvidjeti. Negdje u tom procesu, koji je završio s tri Michelinove zvjezdice za Grace i životnim trijumfom chefa Curtisa Duffyja, začeo se i sukob koji je kulminirao ovih dana. Svi kuhari, konobari, sommelieri i ostalo osoblje Gracea napustilo je restoran kad su čuli da će Duffy i voditelj Michael Muser otići. Duffy i Muser otišli su dva ili tri dana kasnije. Glavni razlog, kako se čini, je Duffyjev i Muserov sukob sa suvlasnikom Gracea Michaelom Olszewskim. Kao investitor i vlasnik nekretnine u kojoj se nalazi Grace, Olszewski je zadržao 50 posto vlasničkog udjela u restoranu, a Duffy i Muser manjinske udjele. Duffy i Muser su navodno htjeli otkupiti restoran i mjesecima o tome pregovarali s Olszewskim, bezuspješno.

O odlasku gotovo da nisu davali komentare, samo ovu šturu izjavu: “Bilo nam je strašno teško otići, ali postalo je očigledno da razvoj naših ciljeva i aspiracija više nije bio u skladu s restoranom i njegovom budućnosti, tako da je promjena bila nužna.” Iz rečenice da su “ponosni na svoj prvi restoran”, mediji su zaključili da Duffy i Muser planiraju otvoriti novi. Čikaški dnevni list Chicago Times objavio je priču koju navodno temelji na internim dokumentima restorana, iz kojih se vidi da je vlasnik Michael Olszewski imao dugu listu prigovora na Muserov rad i da se s njim svađa barem godinu dana prije nego ga mu je u studenom dao otkaz. s Muserom i Duffyjem, prema istim dokumentima, sukobio se oko nalaza čikaške sanitarne inspekcije, koja je prošlog proljeća kaznila Grace nakon istrage pokrenute zbog trovanja hranom koje su prijavili gosti restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.