Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Žilavka Mjesečar pokazuje da vinska scena Zapadne Hercegovine postaje ozbiljnija

Mali povratak u predratnu prošlost: tijekom osamdesetih godina mostarski poljoprivredni kombinat Hepok proizvodio je velike količine blatine i žilavke. Žilavka sa žutom etiketom navodno se masovno izvozila u Zapadnu Njemačku. Za vrijeme rata sve je to, naravno, nestalo te se činilo kako se vinarstvo u Hercegovini usprkos izvrsnim prirodnim uvjetima naprosto ne može oporaviti. Barem ne kad je riječ o dobrim i vrhunskim vinima.

Onda je ove godine na Decanterovim Svjetskim vinskim nagrada Vinarija Zadro osvojila dvije platinaste medalje, za Blatinu CZ iz 2015. i za Žilavku CZ iz 2016.godine. Ovaj sjajan uspjeh Ivana Zadre i Miće Crnjca predstavlja vododjelnicu za hercegovačku vinsku industriju, čija će se povijest dijeliti na razdoblje prije Decanterovih trofeja i eru poslije Decanterovih trofeja. A ta bi era mogla biti itekako uzbudljiva.

Ovih smo dana, naime, s vlasnikom zagrebačkog Acrobata Dinom Kušenom probali žilavku Mjesečar, čitlučke vinarije Brkić. (Acrobat ovih dana počinje distribuirati to vino). Na etiketi piše kako je u berbi 2016. napunjeno samo 812 buteljki! Na web stranici vinarije slavi se prirodno vinarstvo i vinogradarstvo, pa se spominje kako koriste minimalne količine sumpora. Mjesečar je bogato macerirano vino, s tipičnim sekundarnim aromama kvasca, suhog voća i karamela te s ponešto primarnih, citrusno-floralnih mirisa koje je nevjerojatno glatko i elegantno u usporedbi s većinom hrvatskih oranža.

Vinar Josip Brkić

Moramo priznati da je riječ o najoriginalnijoj interpretaciji žilavke koju smo dosad kušali, te da originalnost Mjesečara nije postignuta na štetu zaokruženosti, balansa i gubitka sortnog karaktera. Žilavku Mjesečar nećemo zasad ocijeniti, jer je želimo još jednom probati kako bi provjerili i konsolidirali prve dojmove, koji su zasad predobri. No, čini nam se da je riječ o još jednom značajnom koraku u stvaranju novog imidža Zapadne Hercegovine kao zemlje potencijalno vrhunskih vina.

Bilo bi iznimno važno kada bi se, pored elitnih vina poput CZ-a i Mjesečara, što prije ustanovio kvalitativni standard za srednje linije žilavke i blatine kao što je to učinila Vinistra s malvazijom. Taj bi standard trebao biti osnova nove hercegovačke vinske industrije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.